Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

En mogen ”Tusse” vill berätta sin riktiga historia

Väntar man sig en haftdetsvårt-berättelse? Glöm, detta är en ljus predikan.
Recension • Publicerad 7 augusti 2021
Detta är en recension i Blekinge Läns Tidning. En recension är en kritikers bedömning av ett konstnärligt verk.
Tousin ”Tusse” Chiza.
Tousin ”Tusse” Chiza.Foto: Mattias Ahlm

Jo, det börjar med att Tusse hoppar ut genom ett fönster. Då är han 13 år och flyr för andra gången i sitt liv. Och visst skymtar det fram svårigheter, allt från att bli biten av en skorpion i flyktinglägret i Uganda till att bli trackad av killarna i Sverige för att han gillar nagellack. Eller att bli utnyttjad som arbetskraft på ett familjehem och kallad för n-ordet av fotbollsgrabbarna ”fast jag inte förstod att jag förväntades bli arg”.

Men! Svårigheter har ju alla, konstaterar Tusse. Gång på gång slår han fast att hans liv inte är någon snyfthistoria. Istället formar han en ljus och tacksam bild av glädjeämnen. Fotbollen. Lärarna som fanns där för honom. Vänner och inte minst musiken – hans musikaliska resa i Sverige började när han var nio , stod i matsalskön och nynnade en psalm från Kongo .

”Ofta har man velat se honom som ensamkommande utsatt sjuåring – men glöm det.”
Annons

Han har vunnit Idol, Mello och tävlat i Eurovision. Ofta har man velat se honom som ensamkommande utsatt sjuåring – men glöm det. Han har alltid varit omhändertagen, haft en rad modersgestalter som han nu tackar. Och familjer. I Kongo är det inte så noga hur man är släkt utan de band man har. En familj kan bildas på många sätt , ”och bandet är kärlek”.

Tusse verkar vara en mogen och genuint lycklig man, och det är en predikan så god som någon. Han vann Mello med ”Voices”. Hans egen röst är väl värd att lyssna på.

Fakta

Tousin ”Tusse” Chiza

Född: 2002 i Kongo- Kinshasa

Bor: Tällberg

Gör: Sångare

Första mening: Ett minne. Ett beslut. Ett hopp.

Insikt: Familj hänger inte på släktband

Inger MelinSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons