Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Kultur

Efter åtta års paus – "Dexter" tillbaka igen

Seriemördaren Dexter Morgan är tillbaka, efter en paus på åtta år. Skådespelaren Michael C Hall hade ett krav för att axla rollen igen – ingen nostalgi.
Tv • Publicerad 5 november 2021
Michael C Hall på världspremiären för "Dexter: New blood" i USA.
Michael C Hall på världspremiären för "Dexter: New blood" i USA.Foto: Andy Kropa/AP/TT
I "Dexter: New blood" har Michael C Halls rollfigur bosatt sig på en avlägsen liten ort för att fly sitt tidigare liv. Men verkligheten kommer snart ikapp honom igen. Pressbild.
I "Dexter: New blood" har Michael C Halls rollfigur bosatt sig på en avlägsen liten ort för att fly sitt tidigare liv. Men verkligheten kommer snart ikapp honom igen. Pressbild.Foto: Seacia Pavao
Dexter (Michael C Hall) har en kärleksaffär med ortens kvinnliga polischef (Julia Jones) i "Dexter: New blood". Pressbild.
Dexter (Michael C Hall) har en kärleksaffär med ortens kvinnliga polischef (Julia Jones) i "Dexter: New blood". Pressbild.Foto: Seacia Pavao

Dexter Morgan har bosatt sig på en liten ort långt borta från sitt tidigare liv, med en ny identitet och ett fungerade kärleksliv. Men oväntade händelser gör att de mörka krafterna inom honom åter väcks till liv.

– Vi har alla ett mörker inom oss, som det kan vara svårt att kontrollera, säger Michael C Hall till TT – och tillägger:

Annons

– Men Dexter tar hand om det på ett mer explicit sätt.

Den ursprungliga tv-serien "Dexter" visades mellan 2006 och 2013 och bestod av 96 avsnitt. Det sista utspelades mot en fond av orkanen Katrinas härjningar. Då antogs det att seriemördaren Dexter hade omkommit – men han hade bara fejkat sin död och gömt sig i vildmarken.

Kväver lusten att döda

Det är där "Dexter: New blood" tar vid. Dexter bor numera i ett litet avlägset samhälle och har en kärleksrelation med ortens kvinnliga polischef. Han försöker slå bort de svarta tankar han får, försöker kväva lusten att döda (även om han ju bara dödar människor han tycker förtjänar det). Men, men …

Att det skulle bli en ny vända med Dexter var inte självklart, förklarar Michael C Hall.

– När serien slutade fanns det inga direkta planer på en fortsättning, säger han och fortsätter:

– Fast det fanns ju möjligheter till det. När det för några år sedan började bli allvar av det, funderade jag över vart storyn kunde gå. Det måste kännas nytt, det fick inte bara bli nostalgi. Jag är också en av producenterna, och även om jag inte var med och skrev, var jag hela tiden involverad och kom med förslag.

"Dexter the musical"

Han berättar att även seriens fans kom med förslag på hur fortsättningen skulle gestaltas. Vilket var det galnaste?

– "Dexter the musical", säger Hall och gapskrattar.

Att åter bli Dexter kändes först lite kusligt, konstaterar han.

– Det var att återvända till något som jag först tillbringade så lång tid med att göra och sedan med att inte göra. Men det blev kul. Till min lättnad kände jag att rollfiguren fortfarande fanns där, och han kändes levande i den nya omgivningen. Det kändes motiverat att göra det, det var inte något som kändes som självändamål.

Annons

Under de år som gått har mycket hänt inom tv-världen, utbudet av nya serier är oerhört stort, det gäller att sticka ut från mängden. Men det som har ändrats mest, menar Hall, är hur man får fram realistiskt blod till de våldsamma scenerna (även om våldet i "Dexter: New Blood" är betydligt mindre explicit än i mycket annat).

– Nu kan man lägga till blodet digitalt. Förr var det mera hands on, nu är det enklare.

TT: "Dexter: New Blood" består av tio avsnitt. Är detta slutet?

– Mitt enda svar är kanske.

Fakta: Michael C Hall

Ålder: 50 år.

Familj: Hustrun Morgan Macgregor.

Yrke: Skådespelare.

Tidigare roller i urval: "Six feet under", "Gamer", "Dexter", "Kill your darlings", "Cold in July", "Game night", "Shadowplay".

Aktuell: I "Dexter: New blood" som har premiär på Paramount+ den 8 november.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons