Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Kultur

Edvard Munchs liv blir film

Edvard Munch är en av Nordens mest kända målare genom tiderna. Nu ska hans liv filmatiseras.
Nöje • Publicerad 7 december 2022
Anne Krigsvoll som en åldrad Edvard Munch i den nya filmatiseringen om målarens liv. Pressbild.
Anne Krigsvoll som en åldrad Edvard Munch i den nya filmatiseringen om målarens liv. Pressbild.Foto: Agnete Brun/Viaplay
Den världsberömde norske målaren Edvard Munch fotograferad på sin 75-årsdag 1938.
Den världsberömde norske målaren Edvard Munch fotograferad på sin 75-årsdag 1938.Foto: TT

Efter filmen om Hilma af Klint av Lasse Hallström är det dags för nästa stora nordiska konstnär att få liv sitt liv gestaltat på vita duken. Filmen om Edvard Munch görs precis som "Hilma" för strömningstjänsten Viaplay och skildrar fyra viktiga perioder i hans liv, med manus av fyra olika författare.

Därför spelas också Munch av fyra olika personer, bland annat kommer den kvinnliga skådespelaren Anne Krigsvoll att spela honom på äldre dagar.

Annons

"Jag har försökt att ge nyanser av Munch från min palett som skådespelare. Det har varit en fantastisk utmaning, skapat med mycket kärlek och respekt", säger hon i ett pressmeddelande.

"Munch" regisseras av Henrik M Dahlsbakken, som har gjort flera stora filmer i Norge. Filmen kommer först att ha premiär på norska biografer och sedan visas den på Viaplay med premiär den 24 mars 2023.

Edvard Munch (1863–1944) var föregångare inom den nordiska expressionismen och är mest känd för sin målning "Skriet" från 1893.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons