Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Duon Hurtig Wagrells debut är en klassisk hemvändarhistoria med en twist

Det gifta paret Hurtig Wagrell är mångsysslare inom kulturbranschen. I sin spänningsdebut ”Fasad” återvänder de till Kalmar tillsammans med en pank journalist och en folkilsken polis.
Recension • Publicerad 27 april 2024
Detta är en recension i Blekinge Läns Tidning. En recension är en kritikers bedömning av ett konstnärligt verk.
Spänningsroman

Fasad

Författare: Johan Hurtig och Johanna Hurtig Wagrell

Förlag: Bokfabriken

Äkta makarna Johan och Johanna Hurtig Wagrell är båda komiker, manusförfattare och skådespelare. Nu släpper de sin första roman tillsammans.
Äkta makarna Johan och Johanna Hurtig Wagrell är båda komiker, manusförfattare och skådespelare. Nu släpper de sin första roman tillsammans.Foto: Nils Petter Nilsson

Sanna Lundgren har fått ett tillfälligt jobb som producent för dygnet-runt-realitysåpan ”Real life”, som självklart är typecastad och styrd. När en deltagare tar livet av sig i direktsändning utses Sanna till syndabock.

I Kalmar vårdas hennes missbrukande mamma i hemmet för dyra pengar som Sanna inte har. Hon vill verkligen inte återvända. Men hennes chef Douglas – en underhållande karikatyr – vill ha en realitydokumentär om ett kallt fall. För 25 år sedan försvann sextonåringen Gabriella ”Gabby” Sorani i Kalmar. Fallet är fortfarande inte löst, true crime är hett och Sanna kan ge en personlig twist, eftersom de ett tag gick på samma skola.

Annons

På väg bort är däremot polisinspektör Elizabeth Hallman, gränslös och med en hemlighet, som efter många år i Kalmar fått jobb i Stockholm. Hon har själv uppfattningen att det är alla andra som har samarbetssvårigheter, inte hon, vilket helt enkelt beror på att de flesta människor föds till idioter. Vikariechefen beordrar henne att medverka i Sannas lågbudgetproduktion, utan några förkunskaper och förbjuden att läsa förundersökningen. Givetvis hugger hon ändå tag i fallet.

Utredningen av försvinnandet präglades av lathet och flathet. Journalistiken kring det är nästan lika slapp. Ibland enbart sensationslysten.

”Författarna använder beprövade medel med en egen skruv i en mer än duglig debut, som dock inte helt lever upp till förhandssnacket.”

Johanna Hurtig Wagrell driver en populär true crime-podd, så hon borde veta en del om polisarbete, brottsofferpsykologi och mediemaskineri – inklusive vad som lockar. Båda författarna är även komiker, men ”Fasad” erbjuder inte haha-skratt utan igenkänning förankrad i byråkrati, medier, polisarbete, allmän inkompetens och samhällets förändring i stort och smått.

Men allt var inte bättre förr. Sannas och Elisabeths nutidsperspektiv styckas upp av aningen röriga tillbakablickar till 1994 och 1995, till den populära Gabby och personer kring henne. Inte bara Sanna får det jobbigt, hennes intervjufrågor sliter upp svåra tonårsminnen. Fasader spricker när alternativa berättelser som format livet synas i sömmarna.

Författarna använder beprövade medel med en egen skruv i en mer än duglig debut, som dock inte helt lever upp till förhandssnacket. Det ska bli fler böcker om Sanna och Elisabeth. Då får de gärna utforska seriens titel ”Fiktion” ännu mer.

”Fasad” av Johan & Johanna Hurtig Wagrell
”Fasad” av Johan & Johanna Hurtig Wagrell
Fakta

Johan Hurtig & Johanna Hurtig Wagrell

Det gifta paret Johan Hurtig och Johanna Hurtig Wagrell bor i Stockholm, men är uppvuxna i Kalmar. Båda är komiker, skådespelare och manusförfattare. Hon driver true crime-podden ”Vad blir det för mord” och humorpodden ”Kafferepet”. Han skriver en blogg för tidningen Café. ”Fasad” är första delen i serien ”Fiktion”.

Bella StenbergSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons