Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Kultur

"Downton Abbey"-skådespelaren blir robot

Från hjärtekrossare i ”Downton Abbey” till – robot.
I Maria Schraders film ”Drömmannen” möter vi Dan Stevens som roboten Tom, designad att vara den man som alla kvinnor drömmer om.
Film • Publicerad 9 februari 2022
Dan Stevens spelar androiden Tom i den tyska filmen "Drömmannen". Arkivbild.Foto: Richard Shotwell/AP
Dan Stevens och Maren Eggert i "Drömmannen". Pressbild.Foto: Edge Entertainment

– Det tuffaste var att i många scener inte få reagera utan behålla ett nollställt ansikte, säger han till TT i ett Zoommöte tillsammans med Maria Schrader.

Handlingen i "Drömmannen" går i korthet ut på att ett bolag har uppfunnit en humanoid, som ska vara den perfekta partnern för varje kvinna. Forskaren Alma går motvilligt med på att leva med Tom i tre veckor, något som, inte oväntat, kommer att förändra inte bara henne själv utan även Tom. För denna android visar sig också ha närmast mänskliga känslor.

Annons

– Han är en android som vill bli mänsklig, han vill utvecklas. Han är inte som en av robotarna i "Star wars", han utvecklas ständigt, han lär sig ständigt något nytt. För mig som skådespelare var det en härlig utmaning, att ta del av en utveckling som går från någonting mekaniskt till något som börjar likna en människa, säger Dan Stevens.

Är en maskin

Maria Schrader, som är känd inte minst för tv-serien ”Unorthodox”, har också skrivit manuset, som baseras på en novell.

– Det var en så enkel premiss: en man och en kvinna och en kärlekshistoria, men mannen är inte en man utan en maskin. Och det är där fick mig att börja fundera över frågor kring kärlek. Kan man älska någon som inte är en levande varelse?

Dan Stevens är mest känd från ”Downton Abbey”, där hans rollfigur omkom i en bilolycka sedan Stevens gjort klart att han ville lämna serien. Schrader säger att hon sökte efter en skådespelare som inte var tysk, men som kunde tala tyska flytande om än med brittisk accent.

– Det skulle kunna göra det lättare för publiken att acceptera att detta inte är en riktig människa utan en maskin. Sedan var det förstås viktigt att hitta en bra skådespelare. Och Dan klickade på alla sätt.

"En mängd utmaningar"

Stevens är intresserad av frågor kring människa och teknologi, vilket givetvis bidrog till att han snabbt bestämde sig för att tacka ja.

– Det är alltid intressant när man genom jobbet kan studera och utforska någonting som man ändå är intresserad av. Och här fanns en möjlighet att i form av komedi utforska detta.

– Självfallet fanns det en mängd utmaningar. Också det lockade mig. Det gällde både att se till att min tyska kändes bra igen och att jag kände mig bekväm med att i många scener vara tvungen att vara nollställd i mitt minspel, vad som än hände.

Maren Eggert spelar den kvinnliga huvudrollen. Hon vann priset för bästa skådespelare vid 2021 års filmfestival i Berlin. ”Drömmannen” var en av de nio filmer som fanns med på Oscarsakademins långa nomineringslista till bästa internationella film, men den nådde inte hela vägen fram till en "riktig" nominering.

Fakta: Dan Stevens

Ålder: 39 år.

Familj: Makan Susie Hariet, tre barn.

Bor: I England.

Yrke: Skådespelare.

Tidigare roller: I "Downton Abbey", "Skönheten och Odjuret", "Her smell", "Lucy in the sky", "Skriet från vildmarken", "Eurovision Song Contest: The story of Fire saga".

Aktuell: I "Drömmannen" (Tysklands Oscarsbidrag) som har svensk biopremiär den 11 februari.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons