Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Kultur

Digital manifestation för Gui Minhai

För tredje året uppmanar den svenska förlagsbranschen till en digital manifestation för den svenske förläggaren Gui Minhai, på årsdagen av hans frihetsberövande.
Kultur • Publicerad 17 oktober 2023
Gui Minhai. Arkivbild.
Gui Minhai. Arkivbild.Foto: Kin Cheung/AP/TT
För tredje året i rad går förlagsbranschen samman i en digital manifestation på initiativ av Svenska Förläggareföreningen. Varje år får en ny konstnär i uppdrag att teckna ett porträtt av Gui Minhai till manifestationen. Serietecknaren Mats Jonsson har gjort årets bild. Pressbild.
För tredje året i rad går förlagsbranschen samman i en digital manifestation på initiativ av Svenska Förläggareföreningen. Varje år får en ny konstnär i uppdrag att teckna ett porträtt av Gui Minhai till manifestationen. Serietecknaren Mats Jonsson har gjort årets bild. Pressbild.Foto: Mats Jonsson/Svenska Förläggareföreningen

Varje år får en ny konstnär uppdraget att teckna ett porträtt av förläggaren till manifestationen. Årets porträtt är gjord av serietecknaren Mats Jonsson. Svenska Förläggareföreningen uppmanar sina medlemmar att publicera bilden i sina sociala kanaler.

"De som förtrycker och fängslar förläggare har bara ett mål: tystnad. Vi som jobbar på svenska förlag måste påminna världen och de repressiva regimerna om att vi inte har glömt bort Gui Minhai och alla andra förläggare som arbetar under svåra omständigheter", säger Olle Lidbom i Svenska Förläggareföreningens yttrandefrihetskommitté.

Annons

Gui Minhai bodde under många år i Sverige och blev svensk medborgare 1992. Han har skrivit flera böcker och även drivit förlag och bokhandel i Hongkong.

Det var den 17 oktober 2015 som Gui Minhai försvann under en semesterresa i Thailand. Han dök sedermera upp i Kina där han enligt sin familj hade hållits kvar mot sin vilja.

I februari 2020 kom beskedet att Gui Minhai dömts till tio års fängelse för att ha "försett utländsk makt med underrättelser".

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons