Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Kultur

Den lilla sjöjungfruns rättigheter kränktes

Den lilla sjöjungfrun med ett zombieansikte och röda ögon föll inte konstnärens arvingar på läppen.
Nu döms tidningen Berlingske för brott mot upphovsrätten.
Kultur • Publicerad 9 februari 2022
Karikatyrteckningen av Den lilla sjöjungfrun i dagstidningen Berlingske var ett upphovsrättsbrott enligt danska Högsta domstolen. Arkivbild.
Karikatyrteckningen av Den lilla sjöjungfrun i dagstidningen Berlingske var ett upphovsrättsbrott enligt danska Högsta domstolen. Arkivbild.Foto: Andreas Hillergren/TT

Det var i maj 2019 som Berlingske publicerade en karikatyrliknande teckning av skulpturen Den lilla sjöjungfrun på förstasidan. Figuren i teckningen hade samma pose som skulpturen, men också ett zombieliknande ansikte med röda ögon och höll i en sliten dansk flagga mot en bakgrund av taggtråd. Teckningen var en aptitretare till en artikel om dansk debattkultur inne i tidningen.

Men arvingar till bildkonstnären Edvard Eriksen, som skapat Den lilla sjöjungfrun, ansåg att teckningen var ett brott mot upphovsrätten och stämde Berlingske.

Annons

Högsta domstolen håller med arvingarna, upphovsrätten är kränkt. Domstolen anser att det finns "en sådan likhet" mellan teckningens sjöjungfrufigur och själva skulpturen, att tecknaren inte bara har låtit sig inspireras utan har kopierat.

Berlingskes chefredaktör Tom Jensen uppger sig vara mycket förvånad över domslutet.

"Enligt vår uppfattning handlar det inte om ett upphovsrättsintrång, utan om medias fria rätt att hänvisa till en nationell symbol, till exempel Den lilla sjöjungfrun, i ett rent redaktionellt sammanhang som detta är", kommenterar Tom Jensen domen.

Berlingske ska betala 300 000 danska kronor till arvingarna samt 358 280 danska kronor för rättegångskostnaderna.

Arvingarnas upphovsrätt till Den lilla sjöjungfrun går ut den 12 januari 2029, 70 år efter konstnärens död.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons