Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Kultur

Degas och Picasso slog rekord på auktion

En skulptur av Edgar Degas såldes under torsdagen för 41,6 miljoner dollar, motsvarande nära 421 miljoner svenska kronor.
Det är det högsta priset som har betalats för ett verk av den franske konstnären.
Kultur • Publicerad 13 maj 2022
Edgar Degas skulptur "Petite danseuse de quatorze ans". Arkivbild.
Edgar Degas skulptur "Petite danseuse de quatorze ans". Arkivbild.Foto: Sang Tan/AP/TT

Degas skulptur "Petite danseuse de quatorze ans" föreställer en ung ballerina i en muslinkjol. Det är inte originalet – det står i National Gallery of Art i Washington. I stället är skulpturen en gjutning gjord av Adrien-Aurelien Hebrard, 1917, tio år efter att impressionisten dog. Det stoppade inte köparen, som betalade betydligt mer än de 22,2 miljoner euro som en annan version av samma verk gick för 2015. Det skriver AFP.

Skulpturen kommer från affärskvinnan Anne Bass konstsamling. Hon dog 2020, och hennes samling bestod även av två målningar av den amerikanska expressionisten Marc Rothko samt tre målningar av franske Claude Monet.

Annons

På auktionen på Christies i New York såldes även en bronsskulptur av Pablo Picasso till rekordpris. "Tete de femme (Fernande)" gick för 48,48 miljoner dollar, motsvarande 490,6 miljoner kronor. Det är den dyraste Picasso-skulpturen som sålts hittills.

Den spanske konstnären höll länge rekordet för det dyrast sålda konstverket från en 1900-talskonstnär. Men den 9 maj slogs rekordet när ett ikoniskt porträtt föreställande Marilyn Monroe av den amerikanska popkonstnären Andy Warhol såldes för 195 miljoner dollar.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons