Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Kultur

De tilldelas Norrlands litteraturpris

Pernilla Berglund och Linda Jones tilldelas Norrlands litteraturpris 2020.
Kultur • Publicerad 15 juni 2020
Pernilla Berglund prisas för diktsamlingen "Rätten". Pressbild.
Pernilla Berglund prisas för diktsamlingen "Rätten". Pressbild.Foto: Elin Berge
Linda Jones har skrivit "Bete sig". Pressbild.
Linda Jones har skrivit "Bete sig". Pressbild.Foto: Daniel Åberg

Pernilla Berglund, bosatt i Umeå, får priset i kategorin vuxenlitteratur för sin diktsamlig "Rätten".

Juryns motivering lyder: "Med avstamp i en titel fylld av mångtydighet tar Pernilla Berglund i 'Rätten' med oss på en ordkarg och obeveklig resa mot förlåtelsens smärtpunkt. En älv flyter genom diktraderna och det västerbottniska landskap som skildras, vid stranden våndas ett barn över arvet hon fått och i sin tur nu som förälder kan ha fört vidare".

Annons

Linda Jones, bosatt i Luleå, tilldelas priset i kategorin barn- och ungdomslitteratur för sin roman "Bete sig". Juryn motiverar: "Med en finurligt kärv prosa där fina språkdetaljer gång efter annan överraskar läsaren, skriver Linda Jones i 'Bete sig' fram ett vuxenblivande i skuggan av en skilsmässa".

Priset delas ut av Norrländska litteratursällskapet/Författarcentrum Norr sedan 2014 i två kategorier. Priset instiftades 1973 och kallades fram till 2008 för Rörlingstipendiet.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons