Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Kultur

De gjorde Dickens kråkfötter läsbara

Litteratur • Publicerad 7 februari 2022
Fans till Charles Dickens (1812–1870) har lyckats tyda den brittiske författarens omöjliga stenografi. Arkivbild.Foto: AP/TT

Charles Dickens må har varit en stor författare – men stenografin han använde i utkast till brev och andra dokument är kråkfötter omöjliga för eftervärlden att tyda. Så var åtminstone fallet fram till det att projektet The Dickens code utlyste en tävling där fans fick försöka tyda ett av Dickens bevarade brev, skriver The Guardian.

Tack vare bland andra Ken Cox, en 20-årig student i Ohio, och Shane Baggs, en it-tekniker i Kalifornien, har man nu lyckats knäcka koden och tyda det så kallade "Tavistock-brevet", ett mystisk brev som finns på ett bibliotek i New York.

Så vad handlar då brevet om? "Tavistock-brevet" ger kort och gott eftervärlden en insyn i Dickens affärsförbindelser vid en tid då han hade en del ekonomiska bekymmer. Projektet The Dickens code hoppas nu kunna tyda fler av författarens efterlämnade brev och andra dokument.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons