Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Kultur

De får årets Falstaffpris

Kultur • Publicerad 10 maj 2022
Anna Pettersson, chef på Strindsbergs Intima Teater, är en av året Falstaff-pristagare. Arkivbild.
Anna Pettersson, chef på Strindsbergs Intima Teater, är en av året Falstaff-pristagare. Arkivbild.Foto: Lars Pehrson/SvD/TT

Det blir Anna Pettersson, chef på Strindbergs Intima Teater i Stockholm, samt Hannes Meidal och Jens Ohlin, aktuella med uppsättningen av "Macbeth" på Dramaten, som tar emot årets Falstaffpris.

Det är två stipendier om 300 000 kronor vardera som delas ut, där Meidal och Ohlin delar på ett.

Annons

Enligt juryn är Anna Pettersson "Sveriges mest frågvisa teatermänniska".

"Oenighet och mothugg gör henne på gott humör och hon blir lugn av att inte veta hur det ska sluta", lyder motiveringen, enligt ett pressmeddelande.

Även dramatikerduon Hannes Meidal och Jens Ohlin hyllas av Falstaffprisets jury.

"Hos dem blir klassikerna obehagliga gengångare. Men det är allra mest i oss själva som historien går igen – så viskar Hamlet, Faust och Macbeth från sina skuggriken", skriver de i sin motivering.

Falstaff-priset instiftades 2018 efter en donation från en anonym givare som ville att pengarna skulle användas för att inspirera regibegåvningar inom film, teater eller opera till fortsatt skapande.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons