Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Kultur

De är först ut konståret 2019

Följ med på en liten konstrunda som kan liva upp en grå januaridag! De välkända konsthallarna i Sölvesborg och Ronneby kommer snart att öppna ciderflaskorna till årets första vernissager. Under tiden har några mindre utställningar redan öppnat.
Konst • Publicerad 8 januari 2019 • Uppdaterad 14 januari 2019
Joakim Larnö ställer ut i Bräkne-Hoby med början på lördagen. Här plockar han upp sina ”kossor” en grupp bilder och ett objekt som kommenterar människans förhållande till djuren.
Joakim Larnö ställer ut i Bräkne-Hoby med början på lördagen. Här plockar han upp sina ”kossor” en grupp bilder och ett objekt som kommenterar människans förhållande till djuren.Foto: Ingemar Lönnbom

Många vill skapa egen konst, men långtifrån alla kan leva på den. Kreativiteten låter sig inte stoppas av sådana petitesser.

Behovet av utställningslokaler tycks också uppfyllas, förr eller senare. Det kan vara ett gammalt kommunhus eller en butik, eller ett vanligt bibliotek.

Annons

Vi börjar vår konstrunda i Bräkne-Hoby, där den välutbildade och flitige karlskronakonstnären Joakim Larnö ställer ut i Bräknebygdens kulturhus.

Mer eller mindre omöjliga stolar är en av Joakim Larnös specialiteter.
Mer eller mindre omöjliga stolar är en av Joakim Larnös specialiteter.Foto: Ingemar Lönnbom

Utställningslokalerna ligger i ett gammalt kommunkontor från 1910 som blivit deltidsgalleri efter ett intitativ från eleverna på den närbelägna folkhögskolan.

Det berättar konstläraren Per-Åke Foglert som har bjudit in Joakim Larnö att ställa ut här.

Larnö har under många år varit mera känd utanför Blekinge, trots att han bor i Karlskrona. Han har tidigare ställt ut runt om i Norden, men på senare år har hans konst setts alltmera i hemtrakterna. Han blev också en av få antagna blekingar i senaste samlingsutställningen ”Sydosten” i Kalmar.

Inga Johnsson och Rose-Marie Jonasson vid ett av den förstnämndas verk vid ingången till Seniorernas hus i Karlshamn. Utställningen öppnade redan i veckan som gick.
Inga Johnsson och Rose-Marie Jonasson vid ett av den förstnämndas verk vid ingången till Seniorernas hus i Karlshamn. Utställningen öppnade redan i veckan som gick.Foto: Ingemar Lönnbom

Vi drar vidare till Karlshamn och ”Seniorernas hus”, ännu ett ganska otippat ”galleri”. Här ställer två tredjedelar av konstnärsgruppen Ametisterna, det vill säga Inga Johnsson och Rose-Marie Jonasson ut några av sina verk. (Den tredje i gruppen är Daniéle M. Labole Thurbin).

Seniorernas hus ligger vid Regeringsgatan, ganska nära parken med utvandrarmonumentet. Här pågår stillsamt kortspel och läsning, samtidigt som en och annan konstintresserad Karlshamnsbo glider in för att titta på de färgstarka målningarna.

”Is there anybody in there?” heter den här oljan av Rose-Marie Jonasson. Kan ses på Seniorernas hus i Karlshamn.
”Is there anybody in there?” heter den här oljan av Rose-Marie Jonasson. Kan ses på Seniorernas hus i Karlshamn.Foto: Ingemar Lönnbom

– Den här lokalen borde bli mera uppmärksammad hos allmänheten, säger Inga Johnsson.

Koll på läget av Camilla Rangvin
Koll på läget av Camilla Rangvin
”Jag undertecknar alla mina julkort med, vän av ordning” av Camilla Rangvin
”Jag undertecknar alla mina julkort med, vän av ordning” av Camilla Rangvin

Till sist hamnar vi i Ronneby stadsbibliotek, som även det är en utställningslokal. Camilla Rangvin har tidigare ställt ut på Mor Oliviagården och kommer nu med nya verk. Som synes bland annat med skrivna kommentarer på bilderna.

Annons

Utställningen kan ses från lördagen men det är vernissage på måndag den 14 januari.

Målning av Camilla Rangvin. Kan ses på Stadsbiblioteket i Ronneby från och med
Målning av Camilla Rangvin. Kan ses på Stadsbiblioteket i Ronneby från och med
Ingemar LönnbomSkicka e-post
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons