Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Kultur

Därför är Turkiet ilsket på SVT

Satirprogrammet "Svenska nyheters" skämt om president Erdogan har fått Turkiet att rasa.
Här är hela bakgrunden till bråket.
Nöje/Kultur • Publicerad 5 oktober 2022
Kristoffer Ahonen Appelquist är programledare för "Svenska nyheter". Arkivbild.
Kristoffer Ahonen Appelquist är programledare för "Svenska nyheter". Arkivbild.Foto: Christine Olsson/TT
Turkiets president Recep Tayyip Erdogan. Arkivbild.
Turkiets president Recep Tayyip Erdogan. Arkivbild.Foto: Sergei Bobylev/AP/TT

"Vetoturken"

.

Annons

I fredagens avsnitt av SVT:s satirprogram "Svenska nyheter" ägnades ett längre inslag åt Sveriges dagsaktuella relationer med Turkiet i allmänhet och landets president Recep Tayyip Erdogan i synnerhet. I inslaget skämtades det ordentligt med "Vetoturken" Erdogan och om hans krav för att Sverige ska kunna beviljas medlemskap i Nato.

"Dåre"

.

"Vilken dåre", konstaterade programledaren Kristoffer Ahonen Appelquist om Erdogan men gav också en känga till den svenska regeringens "krälande" för Turkiet.

Ahonen Appelquist avslutade med att vända sig direkt till Erdogan med orden:

"En grej till. Du ska ge fan i vilka vi intervjuar eller visar på tv. Vi har demokrati här, och om jag så vill göra om 'Svenska nyheter' till 'Kurdiska nyheter' så gör jag det. Så – nu gör jag det."

"Kurdiska nyheter"

.

Sagt och gjort – programmet bytte därefter vinjett till just "Kurdiska nyheter" med den svensk-kurdiske komikern Kadir Meral vid rodret. Han fortsatte att, på kurdiska, skämta friskt om Erdogan. Efter att bland annat ha skämtat om presidentens gasiga mage, glesa hårfäste och tjuriga uppsyn vände han sig också direkt till presidenten:

"Erdogan, du vill hämta hem kritiker och aktivister från Sverige. Alltså alla som inte passar dig och som du hatar! Gör du så när du internetshoppar också? 'Oj, vilken ful onepiece i fel storlek, den måste jag ha!'?".

Annons

Starka känslor

.

Satiren har, minst sagt, rört upp starka känslor i Turkiet.

Nyhetssajten Internet Haber skriver: "I Sverige, där PKK-medlemmar protesterar på gatan varje dag, hånades och förolämpades president Erdogan i den statliga kanalen SVT", och den statligt kopplade tidningen Sabah kallar "Svenska nyheter" för "en skam".

"Det skandalösa programmet sändes – trots att Turkiet har möjlighet att lägga in veto mot ansökan om länderna inte accepterar Turkiets krav.", skriver Sabah med en koppling till Sveriges ansökan om Natomedlemskap och ställer sig frågan: "Är det så här de ska komma med i Nato?".

Har hänt förut

.

Det är inte första gången som "Svenska nyheter" har utsatts för kritik från utländskt håll. 2018 krävde Kina en ursäkt från SVT efter ett inslag där den dåvarande programledaren Jesper Rönndahl uppmanade kinesiska turister i Sverige att inte bajsa utanför sevärdheter.

Även två år senare ilsknade kinesiska ambassaden till efter ett inslag om den svensk-kinesiske bokförläggaren Gui Minhai.

Vad händer nu?

Annons

.

Recep Tayyip Erdogan har fortsatt att hota med att med hjälp av Turkiets vetorätt blockera Sveriges och Finlands medlemskap i Nato. Förhandlingarna väntas fortsätta under veckan.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons