Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Kultur

Dalles nya film vill få dig att drömma

En film om vad som kan hända när drömmar blir sanna, och om att uppskatta det man faktiskt har. I jul har Peter Dalles nya film "Tills solen går upp" premiär.
Film • Publicerad 14 december 2021
Mikael Persbrandt, Helen Sjöholm, Vanna Rosenberg och Peter Dalle spelar huvudrollerna i Dalles nya film "Tills solen går upp", som får premiär på juldagen.Foto: Anders Wiklund/TT
Helen Sjöholm och Mikael Persbrandt spelar ett gift par i Peter Dalles nya film "Tills solen går upp".Foto: Anders Wiklund/TT

Pandemin satte stopp för den tänkta premiären av "Tills solen går upp" och det är nu, först ett år senare, som filmen till slut får premiär.

– Det var väldigt konstigt att göra en film och sedan lägga den i en kartong. Då är det nästan som man inte ens har gjort den, så nu känns det väldigt skönt att få packa upp den igen så att säga. Nu får den äntligen leva sitt liv och så får vi se vad publiken tycker, säger Peter Dalle, som både har skrivit manus, regisserat och har en roll i filmen.

Magisk bok

Annons

"Tills solen går upp" handlar om hur Mikael Persbrandts rollfigur Peder en dag springer på sin ungdomskärlek Hanna, som spelas av Vanna Rosenberg, på stan. Båda är lyckligt gifta på varsitt håll, och trots att de dras till varandra vill de inte skiljas eller vara otrogna, de har för mycket att förlora på det. Men med hjälp av en 1500-talsbok om drömmar lyckas de ta sig in i drömmarnas värld tillsammans och kan träffas där, på romantiska platser över hela jorden, samtidigt som de fortsätter sina vanliga liv dagtid.

Mikael Persbrandt beskriver filmen som en saga.

– Det är ju det som är det roliga med vårt jobb – att man plötsligt ska ta reda på hur det känns att stå i vattnet på en strand i Dominikanska republiken och sanndrömma, till exempel. Hur reagerar man om man plötsligt kan börja resa i väg i sina drömmar? Det är en saga vi berättar, och det var härligt att göra det, säger han.

Helen Sjöholm spelar Peders fru, och hon slogs av att det var ett välskrivet manus hon hade i sin hand när hon läste det första gången.

– Filmen har ju också en kul twist som också på ett plan är ganska modig. Den påtalar något totalt övernaturligt, men själva handlingen är väldigt verklig och det tycker jag så mycket om. Jag såg att den inte ville välja sida, vilket jag också tyckte var fint, säger hon.

Upp till var och en

Mikael Persbrandt, Peter Dalle, Helen Sjöholm och Vanna Rosenberg har alla olika uppfattningar om filmparet verkligen är otrogna mot sina partners – deras affär pågår ju i drömmarnas värld. Men hur det verkligen ligger till med den saken är upp till var och en att bestämma, enligt Persbrandt.

– Om tanken och drömmen är att beteckna som otrohet, jag vet inte, det är upp till var och ens etik och moral att bedöma. Men det blir ju knepigt att leva på jordklotet om man inte får drömma, kan jag tycka, säger han.

TT: Vad hoppas ni att publiken ska känna när de har sett "Tills solen går upp"?

– Kanske att man kan fundera över att livet är ändligt, och att man kanske inte behöver vara med en och samma person hela livet. Men man bygger ju samtidigt upp någonting med en annan människa i en relation, och det ska man vara jäkligt rädd om. Men man kan ta sig en funderare över om man verkligen är lycklig på sitt jobb, om man verkligen vill bo där man bor, för man har bara ett liv och det har man ansvar för, säger Peter Dalle.

– När man gör en film som har ambitioner, som inte bara är underhållning eller action, så vill man förstås att publiken tar med sig en känsla hem. Kanske i det här fallet att de kan vilja inympa något av sina egna drömmar i sina egna vardagar, säger Mikael Persbrandt.

Annons

"Innan solen går upp" får premiär den 25 december.

Fakta: "Tills solen går upp"

Manus och regi: Peter Dalle.

Premiär: 25 december.

Skådespelare: Helen Sjöholm, Mikael Persbrandt, Vanna Rosenberg, Peter Dalle, Björn Gustafsson, Filip Berg, Rachel Mohlin, Per Andersson, Anneli Martini med flera.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons