Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Kultur

Favoriterna går vidare till final

De norska bananvargarna, Islands skönsjungande systrar och naturligtvis årets stora favorit, Ukrainas Kalush Orchestra, går vidare från den första semifinalen i Eurovision Song Contest.
Eurovision Song Contest • Publicerad 11 maj 2022
Ukraina, Grekland, Moldavien, Nederländerna och Norge knep alla en finalplats i den första semifinalen i Eurovision 2022.
Ukraina, Grekland, Moldavien, Nederländerna och Norge knep alla en finalplats i den första semifinalen i Eurovision 2022.Foto: Jessica Gow/TT
Storfavoriterna Kalush Orchestra från Ukraina gick vidare till final i årets Eurovision.
Storfavoriterna Kalush Orchestra från Ukraina gick vidare till final i årets Eurovision.Foto: Luca Bruno/AP/TT
Subwoolfer från Norge (till vänser) och Kalush Orchestra från Ukraina är båda vidare.
Subwoolfer från Norge (till vänser) och Kalush Orchestra från Ukraina är båda vidare.Foto: Jessica Gow/TT
Amanda Georgiadi Tenfjord från Grekland var lycklig på scenen, berättar hon.
Amanda Georgiadi Tenfjord från Grekland var lycklig på scenen, berättar hon.Foto: Jessica Gow/TT

Ukraina och Kalush Orchestra möttes av stående ovationer från publiken i Turin. Även tittarna belönade gruppen med en solklar finalplats. Gruppen och dess vemodiga folkloristiska raplåt "Stefania" räknas som storfavoriter till att ta hem hela rasket i år.

– Vi är väldigt glada över att kvalificera oss till finalen och vi vill tacka alla som har stöttat Ukraina, säger Oleh Psiuk via sin tolk på presskonferensen efter tävlingen.

Annons

Bidraget "Stefania" är en hyllning till hans mamma och vid presskonferensen frågar en ukrainsk reporter om han har hunnit prata med sin mamma än. Det har han inte, eftersom klockan är för mycket i Ukraina, förklarar han, men han har skickat ett mess och ska ringa i henne morgon.

På frågan om hur han kan hålla sig så lugn med tanke på vad som händer i hemlandet svarar han reflexmässigt som han redan har gjort i minst hundra intervjuer tidigare.

– Vi förstår att vi måste koncentrera oss på vår uppgift. Vi är här för att visa att ukrainsk kultur och ukrainsk musik finns till, att den är tillåten och den har en väldigt vacker och speciell särprägel. Vi är helt fokuserade på det syftet.

Smärre skrällar

Den första semifinalen i Eurovision Song Contest bjöd dock på några smärre skrällar när varken högt tippade Slovenien eller Lettland tog sig vidare.

Danska punkrockbandet Reddi tog sig inte vidare, men semifinalen blev i övrigt en hyfsad framgång för våra nordiska grannländer. Både Norge och Island lade beslag på biljetter till den stora finalen. Norges Subwoolfer och deras bidrag "Give that wolf a banana" tippas också hamna topp tio i finalen.

– Vi hittade de här dryckerna som vi gillar och vi ska också fira genom att uppträda med låten på lördag igen, säger de mystiska vargarnas "tolk" vid presskonferensen – i stark kontrast till det stora allvaret som vilar över ukrainarna vid samma podium.

"Var väldigt glad"

Inramad av en skeppsbrottsliknande scendekor sjöng grekisk-norska Amanda Georgiadi Tenfjord den mörka balladen "Die together" för Grekland, vilket tog henne vidare. Även hon räknas som en av utmanarna till en topplacering.

– Jag hörde alla applåder från publiken. Jag var inte särskilt nervös och jag var väldigt lycklig, säger hon efteråt.

Moldaviens stompiga folkmusikinfluerade bidrag "Trenuletul", Nederländernas S10 och Armeniens Rosa Linn lade också beslag finalplatser.

Lettlands veganska Tiktok-hitlåt "Eat your salad" med en omdiskuterad textrad om oralsex och Bulgariens motsvarighet till bandet Grymlings imponerade dock inte på de europeiska tv-tittarna och tog sig inte vidare.

Fakta: De gick vidare från första semifinalen

Litauen, Monika Liu: "Sentimentai"

Schweiz, Marius Bear: "Boys do cry"

Ukraina, Kalush Orchestra: "Stefania"

Nederländerna, S10: "De diepte"

Moldavien, Zdob si Zdub & Advahov Brothers: "Trenuletul"

Portugal, Maru: "Saudade, saudade"

Island, Systur: "Med hækkandi sol"

Grekland, Amanda Georgiadi Tenfjord: "Die together"

Norge, Subwoolfer: "Give that wolf a banana"

Armenien, Rosa Linn: "Snap"

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons