Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Kultur

Colosseum får rörligt golv

Kultur • Publicerad 3 maj 2021
Ett nytt arenagolv ska täcka över labyrinten av utrymmen där gladiatorer och djur vistades – och lika snabbt tas bort. Arkivbild.
Ett nytt arenagolv ska täcka över labyrinten av utrymmen där gladiatorer och djur vistades – och lika snabbt tas bort. Arkivbild.Foto: Domenico Stinellis

Med hjälp av avancerad teknik ska Colosseum i Rom återfå lite av sin forna glans, skriver The Guardian. Golvet där gladiatorerna utkämpade strider mot varandra och mot vilda djur ska återinstalleras – nu i moderniserat och flyttbart skick.

Arkitekturfirman Milan Ingegniera, som vann budgivningen om byggnationen med ett bud som motsvarade närmare 190 miljoner kronor, siktar på att skapa ett arenagolv som ska få besökare att "se det majestätiska i monumentet". Projektet beräknas ta två år.

Annons

Den romerska amfiteatern, som stod klar under kejsar Titus regim 80 år efter Kristus, hade ett trägolv som var byggt ovanpå de tunnlar och rum där gladiatorerna och djuren vistades innan de fördes till arenan. Det nya golvet ska kunna täcka över labyrinten av rum och lika snabbt tas bort om det behövs.

Rättad: I en tidigare version angavs en felaktig summa för projektet.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons