Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Kultur

Cate Blanchett får Goya-priset

Film • Publicerad 6 februari 2022
Skådespelaren Cate Blanchett tilldelas det första internationella Goya-priset. Arkivbild.
Skådespelaren Cate Blanchett tilldelas det första internationella Goya-priset. Arkivbild.Foto: Joel C Ryan/Invision/AP/TT

Den spanska filmakademien har meddelat att det första internationella Goya-priset tilldelas den australiska skådespelaren Cate Blanchett.

Priset har skapats för att hedra skådespelare som med sina filmer bidragit till att sammanföra olika kulturer och människor. I tillkännagivandet uppmärksammar akademien Cate Blanchetts insatser, både framför och bakom kameran, som skådespelare, producent och konstnärlig ledare, liksom hennes medmänsklighet.

Annons

Priset delas ut vid Goyagalan, den spanska motsvarigheten till Oscarsgalan, den 12 februari i Valencia, Spanien.

Cate Blanchett har tidigare tagit emot ett flertal priser för sina skådespelarinsatser, bland annat två Oscarsstatyetter och tre BAFTA-priser.

Hon har precis avslutat inspelningarna av filmen "Tár", skriven och regisserad av Todd Fields, där hon också är exekutiv producent. Hon ska härnäst medverka i Pedro Almodóvars kommande film, "A Manual for Cleaning Women", som hon också är med och producerar.

Vid sidan av vita duken är Cate Blanchett också goodwill-ambassadör för UNHCR och engagerad i flera välgörenhetsorganisationer.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons