Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Kultur

Carola prisas av regeringen

Carola Häggkvist prisas av regeringen för framstående insatser för kulturella ändamål tillsammans med barnboksförfattaren Lena Anderson och radioproducenten Christofer Murray.
Musik • Publicerad 13 juli 2023
Carola Häggkvist prisas med en anrik guldmedalj av regeringen för "mångåriga och framgångsrika insatser som artist". Arkivbild.
Carola Häggkvist prisas med en anrik guldmedalj av regeringen för "mångåriga och framgångsrika insatser som artist". Arkivbild.Foto: Henrik Montgomery/TT

Guldmedaljen har inskriften Illis quorum meruere labores vilket betyder "åt dem vars gärningar gör dem förtjänta av det" och instiftades av Gustaf III 1785. Den delas ut till personer som enligt regeringen "gjort framstående insatser för kulturella, vetenskapliga och andra allmännyttiga ändamål"

"Regeringens belöningsmedalj Illis quorum är en av Sveriges främsta belöningsmedaljer. Det är därför en ära för mig i min roll som kulturminister att få dela ut medaljerna till dessa tre framstående kulturutövare som är en del i Sveriges fantastiska kulturutbud", säger kulturminister Parisa Liljestrand (M) i en kommentar på regeringens hemsida.

Annons

Barnboksförfattaren Lena Anderson är mest känd för sina böcker om Maja, bland andra Majas alfabet. Anderson debuterade 1978 och tilldelas priset för att ha främjat barns läsande under många år.

Christofer Murray är en svensk radioproducent som i 40 år varit nyårsvärd i Sveriges Radio P1 och är enligt motiveringen "en omistlig del av det svenska nyårsfirandet".

Carola Häggkvist firar 40 år som artist. Med 26 studioalbum och ett flertal deltaganden i Melodifestivalen belönas hon "för mångåriga och framgångsrika insatser som artist".

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons