Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Kultur

Campion prisas på Stockholms filmfestival

När Stockholms filmfestival kan trycka på gasen igen efter pandemin är det med 100 filmer från 48 länder och ett övergripande tema om mödraskap.
Film • Publicerad 12 oktober 2021
Stockholms filmfestivalchef Git Scheynius presenterade årets program på en pressträff på tisdagen.
Stockholms filmfestivalchef Git Scheynius presenterade årets program på en pressträff på tisdagen.Foto: Pontus Lundahl/TT
Jane Campion. Arkivbild.
Jane Campion. Arkivbild.Foto: Joel C Ryan/AP/TT

Stockholms filmfestival drar i gång den 10 november med Pedro Almodóvars nya film "Parallella mödrar". Just mödraskap är årets "spotlight"-tema på festivalen.

– Almodóvars signum är att kunna presentera kvinnor, och i den här filmen mödrar, på ett väldigt djupt och mänskligt vis. Han är en väldigt humanitär filmskapare och en av våra bästa kvinnoskildrare, säger Git Scheynius.

Pris till Campion

Annons

Årets mottagare av Stockholm Lifetime Achievement award, festivalens stora hederspris för en livsgärning inom filmen, går till den nyzeeländska Oscarsbelönade filmskaparen Jane Campion.

– Det är en lycka att äntligen få dela ut priset till henne. Hennes visuella power är oerhört stark och hon kommer hit med den strålande filmen "The power of dogs", säger Git Scheynius.

Campion kommer dock inte rent fysiskt till festivalen, utan medverkar i ett Zoom-samtal i samband med "The power of dogs" nordiska premiär den 13 november.

Den amerikanska skådespelaren och regissören Robin Wright får hederspriset Stockholm Achievement award, och även hon deltar digitalt. En som däremot dyker upp fysiskt är den brittiske skådespelaren och regissören Kenneth Branagh, som får det andra Stockholm Achievement award. Branagh kommer till festivalen med Oscarsfavoriten "Belfast", som också blir festivalens avslutningsfilm.

Sedan tidigare är det känt att den norske regissören Joachim Trier tilldelas utmärkelsen Visionary award.

Oförglömlig

Bland de filmer som publiken kan frossa i på årets festival finns Leos Carax "Annette" med Adam Driver och Marion Cotillard i huvudrollerna, "Paris 13:e arrondissement" av Jacques Audiard, "The hand of God" av Paolo Sorrentino, "Flag day" av Sean Penn och "The souvenir part II" av Joanna Hogg.

Sammantaget är årets program något utöver det vanliga, enligt Git Scheynius.

– Vi är sprängfyllda av filmentusiasm och glädje över att vi äntligen kan presentera ett fullödigt program och genomföra en nästan lika stor festival som vanligt. Det är också viktigt att vår publik nu kan komma och dela bioupplevelser igen. Jag tror att det kommer att bli en oförglömlig festival, mycket tack vare blandningen mellan spännande debutanter och legendariska mästare, säger hon.

Stockholms filmfestival äger rum 10‒21 november.

Fakta: Stockholms filmfestival 2021

Öppningsfilm: Pedro Almodóvars "Parallella mödrar". Penélope Cruz och Milena Smit spelar huvudrollerna som två ensamstående mödrar vars vägar korsas på BB.

Avslutningsfilm: Kenneth Branaghs "Belfast" med Jamie Dornan och Judi Dench i bärande roller. Filmen är en delvis självbiografisk berättelse om en pojkes upplevelser av den våldsamma konflikten i Nordirland.

Internationella gäster i urval, deltar fysiskt eller digitalt: Jane Campion (Stockholm Lifetime Achievement award), Robin Wright (Stockholm Achievement award), Kenneth Branagh (Stockholm Achievement award), Joachim Trier (Stockholm Visionary award) samt den afghanska regissören Sahraa Karimi.

Årets festival är den hittills mest jämställda med 43 procent kvinnliga filmskapare i programmet.

Årets fokusland är Mexiko.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons