Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Kultur

Camilla Kvartoft leder nytt klimatprogram

Hur påverkas Sverige av klimatförändringarna? Hur ställer vi om? Vilka vägval är viktigast? Det hoppas SVT:s nya program "Klimathoppet" kunna ge svar på.
– Det ska vara konstruktivt så att man orkar titta utan att känna hopplöshet, säger Camilla Kvartoft som leder programmet.
Tv • Publicerad 6 mars 2023
Camilla Kvartoft leder "Klimathoppet" som har premiär den 14 mars.
Camilla Kvartoft leder "Klimathoppet" som har premiär den 14 mars.Foto: Christine Olsson/TT

"Klimathoppet" är SVT:s nya program där klimatfrågan står i fokus. Ett program som både tar upp klimatförändringarna och hur det påverkar oss, men som framför allt tar upp hur klimatpolitiken påverkar medborgarna.

– Klimatomställningen pågår runt om i Sverige just nu, samtidigt är politikerna inte överens om hur och när klimatmålen ska nås. Vi vill skildra vad som händer och vilka vägval vi står inför, säger Camilla Kvartoft.

Annons

I programmet besöker de bland annat slakterier på Gotland, samer och renskötare i Jämtland och skidbacken i Stockholm.

– Vi vill visa att klimatomställningen påverkar alla oavsett var man bor. I stort sett alla vi har träffat har varit oroliga för klimatet, men de har också varit frågande kring vad som görs och vad omställningen kommer att kosta.

Elbilen

I programmet försöker de hitta olika infallsvinklar och något som tas upp är elbilen, både möjligheterna och begränsningarna med den.

– Det blir speciellt för om man bor på landsbygden har man helt andra förutsättningar.

På sin resa har Camilla Kvartoft bland annat träffat epatraktor-ungdomar för att prata om deras inställning till elbilen.

– Hela motorsporten, de vill att det ska ryka och brumma. Vad händer med den kulturen när allt blir eldrivet?

"En historisk omställning"

Camilla Kvartoft har länge följt den politiska debatten om klimatet. Hon menar att det är viktigt att komma bort från den hårda debatten och rikta mer fokus på de omställningar som faktiskt sker.

– Jag tycker att det är jätteintressant men det behövs en större förståelse för vad det är som händer. Det är en historisk omställning som sker nu och den kommer att pågå länge.

I första avsnittet blir det mycket fokus på hur klimatförändringarna påverkar Sverige redan i dag. Dessutom kommer de ungdomar som stämt staten för att klimatomställningen går för långsamt att få träffa klimat- och miljöministern Romina Pourmokhtari.

"Klimathoppet" har premiär den 14 mars.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons