Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Kultur

Britney Spears: "Den bästa dagen någonsin"

"Jag tror att jag kommer att gråta resten av dagen!!!! Den bästa dagen någonsin."
Så skrev Britney Spears på Instagram när det stod klart att förmyndarskapet över henne upplöses med omedelbar verkan.
Musik • Publicerad 13 november 2021
Britney Spears. Arkivbild från 2018.
Britney Spears. Arkivbild från 2018.Foto: Chris Pizzello/AP/TT
Britney Spears advokat Mathew Rosengart utanför domstolen i Los Angeles.
Britney Spears advokat Mathew Rosengart utanför domstolen i Los Angeles.Foto: Damian Dovarganes/AP/TT
Britney Spears fans vid domstolen på fredagen.
Britney Spears fans vid domstolen på fredagen.Foto: Damian Dovarganes/AP/TT

Efter över 13 år som omyndigförklarad upplöste en domstol i Los Angeles förmyndarskapet över popstjärnan Britney Spears på fredagen.

Utanför domstolsbyggnaden jublade en stor skara fans som hade samlats.

Annons

– Det här är inte bara ett stort ögonblick för Britney. Hon har även hjälpt till att rikta ljuset inte bara mot detta förmyndarskap – som korrumperades av hennes far James (Jamie) Spears – utan mot förmyndarskap i allmänhet, säger popstjärnans advokat Mathew Rosengart vid en presskonferens utanför domstolen.

Sammanbrott

Spears har stått under förmyndarskap sedan 2008, då hon efter en rad sammanbrott inte ansågs vara förmögen att ta hand om sig själv. Fram till 2019 var pappan formell förmyndare över både Britney Spears som person och hennes tillgångar. Sedan 2019 har han delat kontrollen över dotterns tillgångar med en stiftelse, medan Jodi Montgomery, medarbetare till Britney Spears, har varit förmyndare över hennes person.

I slutet av september avlägsnades hennes far, Jamie Spears, som förmyndare, men själva arrangemanget stod kvar.

– Vad som händer med Britney nu – och det här är första gången på över ett decennium som man kan säga detta – är upp till Britney, säger Rosengart, men lägger till att man har skapat ett skyddsnät för henne – både ekonomiskt och personligt.

Misstänkt förskingring

Frågan återstår om pappan ska utredas vidare. Jamie Spears anklagas bland annat för att ha förskingrat pengar ur dotterns förmögenhet. Det är upp till Britney Spears att bestämma om hon vill gå vidare med det, säger Rosengart.

Pappan nekar till alla anklagelser och säger att han alltid har agerat med dotterns bästa för ögonen.

De senaste åren har oroliga fans kraftsamlats under hashtaggen "freebritney". Flera dokumentärer om stjärnans liv har nyligen också tagit upp frågan om förmyndarskapet, och i somras vittnade hon för första gången offentligt om sin situation.

I ett känslofyllt tal i en domstol i Los Angeles i juni bad Britney Spears om att förmyndarskapet ska avslutas så att hon kan få sitt liv tillbaka.

– Jag känner inte att jag kan leva fullt ut, sade hon och berättade bland annat att hon dagligen gråter, att hon har tvingats att arbeta mot sin vilja, att hon behandlats med läkemedlet litium mot sin vilja samt att hon hindrats från att ta ut sin spiral och därmed även från att skaffa barn med sin pojkvän.

Fakta: Britney Spears

Britney Spears föddes den 2 december 1981 i Mississippi. Som ung medverkade hon i barnprogrammet "The Mickey Mouse club" tillsammans med bland andra Christina Aguilera och Justin Timberlake.

Hon slog igenom ordentligt 1998 med megahiten "... Baby one more time", skriven av svenske Max Martin. Hon har sedan dess släppt totalt nio studioalbum och varit en av världens största popstjärnor.

Det senaste albumet, "Glory", kom 2016.

I slutet av 00-talet genomgick hon en period av psykisk ohälsa. Hon blev inlagd på en psykiatrisk klinik och fråntogs även tillfälligt vårdnaden om sina två barn.

I dag 39-åriga Britney Spears sattes under förmyndarskap 2008, till följd av oro för hennes psykiska hälsa och potentiella missbruksproblem. Hennes pappa Jamie Spears begärde då att bli förmyndare över sin dotter och hennes tillgångar på omkring 60 miljoner dollar.

Förmyndarskapet bestod av två delar. Dels över henne som person, dels över hennes tillgångar.

Fram till 2019 var Jamie Spears formell förmyndare över båda delarna, vilket innebar att han hade kontroll över både hennes ekonomi och karriär. Därefter delade han kontrollen över sin dotters tillgångar med en stiftelse, medan Jodi Montgomery har hanterade förmyndarskapet över hennes person.

Under förmyndarskapet har Britney Spears fram till slutet av 2018 fortsatt att arbeta och dra in pengar. Under senare tid har hon dock sagt att hon inte kommer att uppträda så länge hennes pappa har kontrollen.

Den 29 september 2021 beslutade en domstol i Los Angeles att avlägsna Jamie Spears som förmyndare. Den 12 november upplöstes förmyndarskapet helt.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons