Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Kultur

Kändisar och stor överraskning på årets brasskurs

Blekinge International Brass Academy, BIBA, pågår nu för 27:e året i rad. Deltagarna bjuder på sedvanliga konserter men vad det inte vet är att en överraskning väntar vid avslutningskonserten på lördag.
Karlskrona • Publicerad 27 juni 2019

Brassakademin, eller BIBA som de heter, startade 1993 med undervisning i trumpet på förfrågan av Olle Lind, före detta länsmusikchef i Blekinge. Kursverksamheten har sedan växt organiskt med att inkludera fler instrument och numera omfattas samtliga brassinstrument, trumpet, trombon, valthorn och tuba. Brassakademin är tekniskt sett en högskolekurs på 7,5 högskolepoäng och undervisningen följer en kursplan. Marcus Petersson är arrangör och en av grundarna till kursen.

— Det är grupplektioner där deltagarna möts med lärare i två timmar, och sen spelar man upp det man lärt sig. Alla spelar inte vid varje lektion och ofta lär man sig ännu mer när man bara lyssnar, för då slappnar man av mer, säger han.

Marcus Petersson introducerar gästläraren Rex Richardson från USA.
Marcus Petersson introducerar gästläraren Rex Richardson från USA.Foto: Aron Mikael Sik
Annons

Brassakademin har ett samarbete med Malmö musikhögskola, där elever på tonsättarprogrammet skriver musik som framförs av deltagarna på lägret. Det har varit många stora namn i gästlärarkaderna genom åren och 2019 är inget undantag. Rex Richardsson från USA som är professor och en av världens främsta solotrumpetare. Trombonisten Otman Gaiswinkler från Vienna trombone quartet och Sergio Carolino, solotubaist hos Porto Symphony Orchestra.

— Det håller absolut toppklass. Vi har inga problem att få hit folk, vi har haft alla de främsta brassmusikerna här, säger Marcus Petersson.

Vem som helst kan söka till brasslägret. Är man högskolestudent så finns krav om en termins studier vid en musikhögskola. Men även deltagare utan formell utbildning är välkomna att anmäla sig. Det finns krav på en viss musikalisk nivå och då ingår grupplektionerna men inte orkestermomenten som omfattas av kursplanen för högskolekursen.

— I år är det 52 deltagare aktiva deltagare, sen kommer det alltid massa annat folk och hälsar på, bland annat från andra orkestrar.

Trumpetlektion i ensemble. Samtliga deltagare läser på musikhögskola.
Trumpetlektion i ensemble. Samtliga deltagare läser på musikhögskola.Foto: Aron Mikael Sik

Marcus Petersson är själv trumpetare och musiker men har ansvarat för Brassakademin under alla år. Han sköter organiseringen men undervisar också en del. Under veckan ges flera konserter, både med lärarna och deltagarna. Avslutningskonserten sker med dunder och brak i Amiralitetskyrkan på lördag där samtliga deltagare lirar tillsamman, i alla fall på sista verket.

— Då lyfter vi taket, det kan jag lova, säger Marcus.

Nytt för i år är att kulturföreningen Karlskronavisor har tagit fram en liten överraskning som ska gå till en framstående deltagare. Exakt vad det blir vill föreningen inte avslöja men det presenteras i samband med avslutningskonserten. Överraskningen riktas främst till antingen en lovande yngre förmåga eller en lite mer etablerad som spelar på en hög nivå och som gjort sig förtjänt av en utmärkelse. Eventuellt blir det två mottagare av överraskningen.

— Vi har lagt in lite olika kriterier och bestämmer nu under veckan vilka det blir, så alla har samma chans. Vårt signum för kursen är att det ska vara lärorikt under avslappnade former och vi vill inte att deltagarna ska betrakta kursen som ett tävling, därför har vi inte berättat något, säger Marcus Petersson.

Instrumentrummet. I bakgrunden syns kulturföreningen Karlskronavisors ordförande Andreas Eklöf.
Instrumentrummet. I bakgrunden syns kulturföreningen Karlskronavisors ordförande Andreas Eklöf.Foto: Aron Mikael Sik
Fakta

Blekinge International Brass Academy — konsertprogram

SOLISTKONSERT

TORSDAG 27 JUNI KL. 19.30, AMIRALITETSKYRKAN

WIM VAN HASSELT – TRUMPET FERGUS MCWILLIAM – VALTHORN

JAMES MARKEY - BASTROMBON

OLLE SJÖBERG – PIANO

IDA MO SCHANCHE – PIANO

JAZZKONSERT

TORSDAG 27 JUNI KL. 21.00, RESTAURANG SKEPPSGOSSEN

UNIT

REX RICHARDSON – TRUMPET

SERGIO CAROLINO – TUBA

ENSEMBLEKONSERT

FREDAG 28 JUNI KL 20.00, AMIRALITETSKYRKAN

DELTAGARENSEMBLER UR BIBA 2019

AVSLUTNINGSKONSERT

LÖRDAG 29 JUNI KL 20.00, AMIRALITETSKYRKAN

SAMTLIGA DELTAGARE FRÅN BIBA 2019 MEDVERKAR

Aron Mikael Sik
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons