Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Kultur

Bono spelar rockstjärna i animerad film

Han har gjort mängder med rockvideor med kända band.
Den kombinerade kärleken till film och musik är det som har inspirerat Garth Jennings till de animerade filmerna ”Sing” och den nu Sverigeaktuella uppföljaren ”Sing 2”.
Film • Publicerad 21 december 2021
Scarlett Johansson gör röstrollen som Ash och U2:s frontman Bono spelar det skygga rocksångarlejonet Clay Calloway. Pressbild.
Scarlett Johansson gör röstrollen som Ash och U2:s frontman Bono spelar det skygga rocksångarlejonet Clay Calloway. Pressbild.Foto: Universal Pictures/AP/TT
I "Sing 2" försöker koalan Buster sätta upp en show med den tillbakadragne rocksångaren Clay Calloway. Pressbild.
I "Sing 2" försöker koalan Buster sätta upp en show med den tillbakadragne rocksångaren Clay Calloway. Pressbild.Foto: Universal Pictures/AP/TT
Bono anländer till världspremiären för "Sing 2" i Los Angeles häromveckan.
Bono anländer till världspremiären för "Sing 2" i Los Angeles häromveckan.Foto: Richard Shotwell/AP/TT
Garth Jennings (i mitten) tillsammans med Sally Field och Robert Redford 2007 när hans film "Son of Rambow" hade premiär på Sundance-festivalen.
Garth Jennings (i mitten) tillsammans med Sally Field och Robert Redford 2007 när hans film "Son of Rambow" hade premiär på Sundance-festivalen.Foto: Adam Rountree/AP/TT

När TT talar med honom har Londonbon Jennings nyss kommit till Los Angeles, där han tillsammans med röstskådespelare som Scarlett Johansson, Reese Witherspoon och Matthew McConaughey ska göra pr för ”Sing 2”.

– Jag tycker personligen att animerade filmer är något av det bästa som finns. Det är filmer som vuxna och barn verkligen kan se tillsammans, säger han i ett Zoom-samtal från ett varmt LA.

Annons

I den första filmen försöker koalan Buster rädda sin teater genom att anordna en talangtävling. I uppföljaren ska han sätta upp en show i en Las Vegas-liknande stad och som dragplåster försöker koalan anlita den tillbakadragne rocksångaren Clay Calloway.

Bono debuterar

Den första filmen ”Sing” blev en stor publikframgång, även i Sverige, och det var inga svårigheter att få röstskådespelarna från ettan att ställa upp igen. Nykomlingen är Bono från U2 som Clay Calloway.

– Den skrovliga rösten, det är verkligen Bonos egen, konstaterar Jennings.

– Han låter inte så när han talar normalt, men efter ett par cigaretter så fick han den skrovliga rösten. Det låter verkligen autentiskt.

Ett par U2-låtar finns med i filmen, som även i övrigt är fullproppad med kända låtar från 1960-talet och framåt, en del framförda av röstskådespelarna, andra i originalversion med bland andra Queen, Spencer Davis Group och Stevie Wonder.

– Jag vet inte hur stor del av vår budget som gick till musikrättigheterna, men jag har en känsla av att det var en rätt stor del, säger Jennings.

– När jag gör rockvideor vill jag att låten och det som vi berättar filmiskt ska hänga ihop. Detsamma gäller ”Sing”-filmerna, och min erfarenhet från alla videor gjorde att jag hade förtroende för min förmåga att klara av det.

"Vill verkligen se den"

Det är ännu osäkert om det kommer att göras en ”Sing 3”, men Jennings säger att det finns idéer om vad den i så fall ska handla om.

– Jag kommer inte att skriva eller regissera den, men jag vill verkligen se den.

Han ska själv regissera sin första live-action-film sedan 2007, då han gjorde ”Son of Rambow”, en ungdomsfilm om två pojkar som försöker göra en ”Rambo”-inspirerad hemmainspelad film.

Annons

– Jag har precis börjat förbereda den, jag har en idé, men det projektet ligger ännu långt bort.

Fakta: Garth Jennings

Ålder: 49.

Familj: Hustrun Louise Jennings, två barn.

Yrke: Regissör, manusförfattare, skådespelare.

Bor: I London.

Tidigare filmer: Mängder med rockvideor med bland andra REM, Beck, Vampire Weekend och Radiohead. Långfilmerna "Son of Rambow" och "Sing".

Aktuell: Med "Sing 2" som har svensk biopremiär den 22/12.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons