Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Kultur

Bond-regissören: Träffar Dencik hela tiden

Regissören Cary Joji Fukunaga och skådespelaren David Dencik blev kompisar under inspelningen av nya Bondfilmen "No time to die".
Film • Publicerad 19 november 2021
Cary Joji Fukunaga vid världspremiären för "No time to die". Arkivbild.
Cary Joji Fukunaga vid världspremiären för "No time to die". Arkivbild.Foto: Vianney Le Caer/AP/TT
David Dencik.
David Dencik.Foto: Claudio Bresciani/TT
Cary Joji Fukunaga med skådespelarna Daniel Craig och Lashana Lynch under inspelningen. Arkivbild.
Cary Joji Fukunaga med skådespelarna Daniel Craig och Lashana Lynch under inspelningen. Arkivbild.Foto: Nicola Dove/MGM/AP

Samtidigt som "No time to die" gör ett segertåg i världen passar den amerikanske regissören Cary Joji Fukunaga och den svenske skådespelaren David Dencik på att besöka Stockholms Filmfestival för att prata om filmen.

Festivalen ger dem också tillfälle att fortsätta den "bromance" som de inledde under filminspelningen. Sedan filmen blev klar för två år sedan träffas de regelbundet.

Annons

– Jag bor i Köpenhamn och Cary kommer ofta dit, och då äter vi flotta luncher, säger Dencik, som spelar en opålitlige vetenskapsmannen Valdo i filmen.

– Jag gillar hans sinne för humor och hans stora respekt för yrket, säger Fukunaga.

David Dencik kände att de klickade yrkesmässigt redan på den första inspelningsdagen, berättar han. I en scen skulle hans rollfigur fly från en eldstrid tillsammans med James Bond. Manuset gav ingen närmare beskrivning över hur det skulle gå till, så Dencik försökte sätta sig in hur en en rysk forskare med en viktig portfölj skulle springa under beskjutning.

– Cary kom fram efteråt och sade "bra, David, du springer som en krabba!". Det var då jag kände jag att han var uppmärksam på vad jag hittade på för min karaktär och att vi skulle ha en bra dynamik, säger skådespelaren.

"Skulle vara rolig"

David Dencik tycker att hans rollfigur påminner en del om Roger Moore-eran, när Bondfilmerna hade lite mer humor och glimt i ögat.

– I Craig-eran har filmerna gått mer mot realism. När Bond blir sårad av kulor eller kvinnor så lider han, och till skillnad från förr så finns det bra kvinnliga rollfigurer. Men på 70- och 80-talen hade man mer excentriska och roliga skurkar som inte har varit lika närvarande i de senaste filmerna. Att man tar tillbaka dem litegrann visar på självförtroende och jag är glad för att jag fick bidra till den tonen, säger han.

Cary Joji Fukunaga pekar på att Bondfilmerna alltid har innehållit ett visst mått av humor.

– Det var viktigt att filmen skulle vara rolig också. Hela idén med "Spectre" och vad som händer med dem i filmen är ju till exempel ganska knasigt. Skulle man ta det på för stort allvar skulle det bli för grymt. Jag gillar när filmer tänjer på genrerna. Koreanska filmer kan till exempel vara väldigt bra på att gå mellan blodigt allvar och tokigheter.

Daniel Craig drev på

"No time to die" tar några oväntade vändningar som ingen annan Bondfilm gjort tidigare. Fukunaga säger sig mest ha ha fått positiva reaktioner – men inte av alla.

– Många ifrågasätter om jag ens har gjort en Bondfilm. Det är folk som skriver till mig på Instagram. Men producenterna var med på tåget redan från början och mest av alla var det nog Daniel Craig som verkligen ville ha den här versionen, säger han.

Annons

Då var han mer orolig inför faktumet att en film om ett globalt virushot råkade sammanfalla med pandemin.

– Jag var rädd för att filmbolaget skulle vilja tona ner historien med tanke på vad världen går igenom, men ingen sade något.

"No time to die" är den sista filmen med Daniel Craig som agent 007. För dem som tar sig an nästa Bondfilm väntar en svår uppgift, tror båda två.

– Jag tror att Bond peakar med den här filmen. Jag skulle inte vilja vara den som regisserar nästa film eller spelar nästa Bond, säger Dencik.

– Det känns som en "lose-lose". Eller så kommer de på något briljant och så blir det en "win-win". Men det är inte mitt problem, säger Fukunaga.

Fakta: Cary Joji Fukunaga

Född 1977 i Oakland, Kalifornien.

Långfilmsdebuterade 2009 med spanskspråkiga "Sin nombre", som bland annat vann flera priser på Stockholms Filmfestival. Har även gjort den första hyllade säsongen av polisdramat "True detective" och krigsdramat "Beasts of no nation".

Aktuell som regissör för "No time to die" – den 25:e filmen om James Bond, som är den femte och sista med Daniel Craig i huvudrollen.

Fakta: Cary Joji Fukunaga

Född 1974 i Stockholm.

Har bland annat haft internationella roller i "Tinker, tailor, soldier, spy", "The girl with the dragon tattoo" och som Michail Gorbatjov i HBO-dramat "Chernobyl". Har också spelat Fred Åkerström i "Cornelis" och John Ausonius i serien "Lasermannen".

Aktuell som excentriske vetenskapsmannen Valdo Obruchev i nya Bondfilmen "No time to die" och med en bärande roll i danska Netflix-succén "Kastanjemannen".

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons