Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Kultur

Bokmässan lyfter judiska författare

I år präglar den judiska kulturen Bokmässan i Göteborg – med gäster som Joshua Cohen, Judy Batalion och Bernard-Henri Lévy. Nu vill mässansvariga Frida Edman också göra kulturpolitisk skillnad.
Litteratur • Publicerad 8 juni 2023
"Andra kulturer berikar den svenska och den judiska kulturen är en kultur som speglar mänskliga villkor och dilemman", säger Frida Edman om Bokmässans tema kring judisk kultur.
"Andra kulturer berikar den svenska och den judiska kulturen är en kultur som speglar mänskliga villkor och dilemman", säger Frida Edman om Bokmässans tema kring judisk kultur.Foto: Fredrik Sandberg/TT
"Som bokmässa är vi oroade hur det står till med läsningen, vi ser flera rapporter som pekar på en drastisk minskning av våra barns läsförmåga, vi läser allt mindre för våra barn och kan knappt prata om en bokslukarålder längre när så få i den åldern läser dagligen. Därför satsar vi på vårt barn-område", säger Frida Edman, ansvarig för Bokmässan. Arkivbild.
"Som bokmässa är vi oroade hur det står till med läsningen, vi ser flera rapporter som pekar på en drastisk minskning av våra barns läsförmåga, vi läser allt mindre för våra barn och kan knappt prata om en bokslukarålder längre när så få i den åldern läser dagligen. Därför satsar vi på vårt barn-område", säger Frida Edman, ansvarig för Bokmässan. Arkivbild.Foto: Fredrik Sandberg/TT

Det är som vanligt ett späckat program som presenteras inför årets Bokmässa i Göteborg: 325 seminarier hålls och författare från 38 olika länder deltar. Men nytt för i år är att utrymme har lämnats i programmet för mer dagsaktuella teman.

– Kulturdebatten är så levande nu att vi behöver fånga upp ämnen med kort varsel. Vi har satt ihop en del medverkande — till exempel drabbar (artisten) Josefine Jinder samman med (författaren) Ann Heberlein. Men själva ämnena tittar vi närmare på inför mässan, säger mässansvariga Frida Edman.

Annons

På så vis ska mässan bli mer dagsaktuell. Den inleds dessutom med ett litteraturpolitiskt toppmöte med fokus på litteraturens förutsättningar. I en ekonomiskt ansträngd tid tenderar kulturen att bli nedprioriterad, framhåller Frida Edman.

– Vi ser internationellt att yttrandefriheten inskränks och även i Sverige ser vi tendenser till det. Så det är angeläget att prata om litteraturens plats i samhället, säger hon.

Judiskt tema

Tre teman lyfts i år: ljud, staden och judisk kultur. Flera av de internationella författargästerna är företrädare för den judiska kulturen – bland andra Joshua Cohen, Judy Batalion, Dani Shapiro, Daniel Libeskind och Bernard-Henri Lévy.

Satsningen görs tillsammans med kulturinstitutionen Judisk kultur i Sverige, som i år firar 10-årsjubileum.

– Det är ett stort och brett tema med ungefär 35 seminarier och betoningen ligger på de universella aspekterna av den judiska kulturen, säger Frida Edman.

TT: Väntar ni er en ökad hotbild på grund av årets tema?

– Den judiska berättartraditionen har i tusentals genomsyrat vårt kulturliv så det är en självklarhet för oss att vi ska kunna lyfta fram den på bokmässan men det är självklart så att vi måste titta på säkerhetsfrågan. Det är många ämnen som debatteras som väcker känslor så det är ett arbetssätt som är naturligt för oss.

Satsar på barns läsning

Efter de många rapporterna om barns sjunkande läsförmåga har Bokmässan också satsat extra på barn och unga – bland annat genom "En liten scen" för de minsta där artister gästar.

Fakta. Bokmässan 2023

Bokmässan hålls 28 september–1 oktober i år. Sammanlagt deltar över 800 personer i årets seminarieprogram.

Teman i år är förutom judisk kultur, staden – för att Göteborg fyller 400 år och för att staden har varit ett centralt motiv sedan romanens genombrott. Och temat ljud för att uppmärksamma utvecklingen för ljudformatet.

I år satsas mer på barn och unga. Ett lästält arrangeras i samarbete med prinsparets stiftelse och biblioteken i Göteborg. I ett samarbete med Natur och Kultur är 1500 gymnasieelever också inbjudna till mässan i en läsfrämjande satsning, och 500 gymnasieelever i samarbete med Hasselbladsstiftelsen och Familjebostäder.

Några av årets programpunkter: "Är kanon en klassfråga", "AI och litteraturen", "Det nya ljudberättandet", "Internationellt kultursamarbete i en ny tid", "Diasporan – den judiska kulturens livmoder".

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons