Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Kultur

Beverly Hills-stjärnan klar för Salming-serie

Jason Priestley från klassiska "Beverly Hills 90210" är klar för en roll i den nya tv-serien om Börje Salmings liv.
Tv • Publicerad 14 september 2022
"Jag växte upp med att se Börje Salming spela. Så jag vet vilket genomslag han fick genom att vara en av de första svenskarna i NHL", säger Jason Priestley som gör en av rollerna i tv-serien om hockeystjärnans liv.
"Jag växte upp med att se Börje Salming spela. Så jag vet vilket genomslag han fick genom att vara en av de första svenskarna i NHL", säger Jason Priestley som gör en av rollerna i tv-serien om hockeystjärnans liv.Foto: Fredrik Sandberg/TT
Jason Priestley och Valter Skarsgård under en paus i inspelningen av tv-serien "Salming" i Stockholm.
Jason Priestley och Valter Skarsgård under en paus i inspelningen av tv-serien "Salming" i Stockholm.Foto: Fredrik Sandberg /TT
Valter Skarsgård spelar huvudrollen i tv-serien om Börje Salming.
Valter Skarsgård spelar huvudrollen i tv-serien om Börje Salming.Foto: Fredrik Sandberg/TT
Ishockeylegendaren Börje Salming. Arkivbild.
Ishockeylegendaren Börje Salming. Arkivbild.Foto: Fredric Alm/TT

Tv-serien om Börje Salmings liv ska komma på Viaplay om ett år och spelas just nu in i Sverige.

I dagarna spelas scener in på Grand Hotel i Stockholm, där en svit har gjorts om för att likna det hotell i Moskva där Börje Salming och lagkamraten Inge Hammarström till slut lockades över till NHL under hockey-VM 1973.

Annons

Jason Priestley, som spelade Brandon Walsh i 90-talsserien "Beverly Hills 90210", gestaltar en talangscout som övertygade Toronto att värva svenskarna. Hollywoodstjärnan, som är född i Vancouver, älskar ishockey.

– Jag växte upp på 70-talet i Kanada, så jag växte upp med att se Börje Salming spela. Så jag vet vilket genomslag han fick genom att vara en av de första svenskarna i NHL, säger Jason Priestley.

Starstruck

Han har precis fått träffa Börje Salming för första gången, under inspelningen i Stockholm. Och blivit "starstruck".

– Det blev jag. Jag kan inte ljuga, säger Priestley och skrattar.

Börje Salming berättade nyligen att han drabbas av nervsjukdomen ALS, som det inte finns något botemedel mot. Det var ett besked som chockade många, både i Sverige – och i Kanada.

– Jag blev ledsen när jag fick höra det, säger Jason Priestley och fortsätter:

– Han verkar vara en så vital och levande person. Man tror inte att han ska kunna få något som det. Men det spelar ingen roll hur gammal man är eller vad man gör, den sjukdomen har inga gränser.

Börje Salming gestaltas i tv-serien av Valter Skarsgård. Den legendariske ishockeystjärnan har varit väldigt engagerad i tv-serien om sitt liv och träffat Valter Skarsgård flera gånger för att ge råd och tips.

– Han har varit otroligt hjälpsam och det har varit lyxigt för mig att ha den här kontakten och lära känna honom.

Värdig hyllning

Därför har nyheten om Salmings sjukdom tagit honom hårt.

Annons

– Det är fruktansvärt hemskt och en märklig situation för mig. Så mycket av mitt liv den senaste tiden är ju Börje, säger han.

– Även om vi inte har en nära relation på det sättet så känns det väldigt nära för hela hans liv står så nära mig. Och sen så tycker jag väldigt väldigt mycket om honom som person och det är hemskt att höra om vad som har hänt.

Han tillägger:

– För mig kändes det som om att det var ännu mer anledning att göra den här hyllningen till honom så värdig som möjligt.

Valter Skarsgård hade aldrig spelat hockey innan han fick rollen och har lagt ner två år av förberedelser med tre olika tränare för att lära sig sporten och skaffa sig en idrottskropp.

– Jag sade från början att mitt mål var att göra så mycket jag kan utan att behöva en "body double" eller annan hjälp. Nu har vi hamnat på en plats där det känns jättebra.

Serien utspelar sig inte bara på isen utan handlar även om Börje Salmings liv utanför rinken.

– Det här är inte en serie om hockey utan om Börjes liv. Men du kan inte berätta en serie om Börjes liv utan att ha med en massa hockey också. Det har lagts ner väldigt mycket tid och fokus på att göra det så bra som möjligt.

Serien ska ha premiär på Viaplay hösten 2023. Den görs med svensk och engelsk dialog och förhoppningen är att den ska kunna gå bra internationellt. Det skulle kunna göra Valter Skarsgård till en lika stor stjärna som sina skådespelarbröder Alexander, Gustaf och Bill.

Men han ser ingen anledning att flytta till Hollywood.

Annons

– Absolut finns det ett intresse för mig att jobba internationellt, säger han. Men det är ingen ambition att bli känd eller rik utan ju flera alternativ man har desto fler chanser har man att hitta mer projekt man tycker om.

Fakta: Börje Salming

Börje Salming är född 1951 och tog två SM-guld med Brynäs och lika många VM-medaljer med Tre Kronor innan han 1973 värvades till Toronto NHL i den allra första vågen av svenskar, tillsammans med Inge Hammarström.

Som en av de första européerna blev Salming extra utsatt av motståndarna, men utmärkte sig med sitt uppoffrande spel och blev fansens stora favorit. När Sverige mötte USA i Canada Cup 1976 i just Toronto gav fansen honom en lång stående ovation, som blivit ett klassiskt svenskt idrottsminne.

Det blev sammanlagt 1 229 matcher i NHL i Toronto och Detroit, där han spelade sista säsongen. Han valdes in som förste svensk i hockeyns Hall of Fame 1996.

Efter hemkomsten till Sverige spelade Salming för AIK och var med i Tre Kronor i OS 1992 innan han slutade.

Salming står staty utanför Torontos Scotiabank Arena och hans tröja hänger i taket som en hyllning.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons