Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Kultur

Beethoven och naturen teman för årets bantade Lyckåfestival

Som så många andra kulturevenemang blir den 37:e Lyckå Kammarmusik Festival (legitimerad särskrivning!) helt annorlunda mot planerna. Men nu blir den av, tre helger i rad under oktober-november. Publiken erbjuds musik av bland andra Beethoven och muntliga reflektioner av BTH:s tidigare rektor Per Eriksson.
Klassiskt • Publicerad 24 oktober 2020
Dreamers' Circus med medlemmar från Danmark och Sverige kommer till Lyckåfestivalen.
Dreamers' Circus med medlemmar från Danmark och Sverige kommer till Lyckåfestivalen.Foto: Privat

Det är som alltid Berth Nilsson som får festivalen att bli av. Den här gången har han haft en pandemi att ta hänsyn till och tvingades flytta på datum två gånger. Normalt brukar den hållas mitt i sommaren. Men nu blir den av, det må bära eller brista, med början den 30 oktober.

Då kommer de glada spelmännen i gruppen Dreamers' Circus, tidigare gäster på festivalen, tillbaka. Den här gången spelar de antagligen i lokalen som kallas Galleriet, på Johannishus, intill den kanske lite mera kända Stenladan.

Annons

– Det är viktigt att göra något, även om det är lite, säger Berth Nilsson, och syftar på att programmet den här gången inte blir lika omfattande som vanligt.

– Det är viktigt inte bara för publiken, utan också för musikerna.

Flera av de välbekanta ingredienserna finns emellertid kvar. Exempelvis kommer en av programpunkterna att vara ett djuplodande samtal, den här gången med Per Eriksson. Han ledde nuvarande BTH under uppbyggnadsfasen och har sedermera bland annat varit rektor för Lunds universitet. Här talar han under rubriken ”Kristen i vetenskapssamhället”.

Lördag den 7 november uppmärksammas Beethoven (en pianotrio), men också Arvo Pärt i en konsert på Marinmuseum. Spelar gör Lyckå Re-Creation Chamber Music Group: Gunnel Lundberg, piano, Olivia Lundberg, violin, Filip Lundberg, cello.

Dagen därpå bjuder Lyckå Re-Creation Orchestra på en av Beethovens symfonier, nämligen nummer 6, ”Pastoral”. Symfonins tema anknyter till musikfestivalens engagemang för natur och miljö. Berth Nilsson själv dirigerar och Isabelle Nilsson spelar violin.

Helgen 14-15 november framträder Arcekvartetten "Naturens spektakel - historiens andetag”. Lördagen ses kvartetten i Karlshamn och på söndagen i Lördag, den 14 november i Olofström. det blir musik av Haydn, Kurtag och Beethoven.

Musikerna är alla stigande stjärnor inom klassisk musik: Siri Alanko och Marcus Bäckerud, violin, Saara Kurki, viola och Filip Lundberg, cello.

”Det är viktigt att göra något, även om det är lite.”
Berth Nilsson, primus motor för Lyckå kammarmusikfestival.
Isabelle Nilsson spelar violin i Beethovens sjätte symfoni den 8 november.
Isabelle Nilsson spelar violin i Beethovens sjätte symfoni den 8 november.Foto: Privat
Ingemar LönnbomSkicka e-post
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons