Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Kultur

Barack Obama agerar mot bokcensur

Den tidigare presidenten Barack Obama fördömer de ökade kraven på bokcensur på skolbibliotek i USA.
Litteratur • Publicerad 18 juli 2023
I ett öppet brev till bibliotekarier fördömer Barack Obama de starkt ökande kraven på bokcensur på amerikanska skolbibliotek. Arkivbild.
I ett öppet brev till bibliotekarier fördömer Barack Obama de starkt ökande kraven på bokcensur på amerikanska skolbibliotek. Arkivbild.Foto: Thanassis Stavrakis/AP/TT

I ett öppet brev till bibliotekarier och på en Tiktok-video kritiserar Barack Obama "djupt missriktade" försök från den yttersta högern att förbjuda böcker från skolbibliotek, rapporterar The Guardian.

Enligt American Library Association hotades 2 571 boktitlar av censur på offentliga skolors bibliotek i fjol och kraven kom ofta från föräldragrupper. Det är en ökning med 38 procent jämfört med året före.

Annons

"Några av de böcker som formade mitt – och många andras – liv är hotade av människor som inte håller med om vissa idéer eller perspektiv" skriver Obama. Han konstaterar samtidigt att det inte är någon slump att många av de hotade böckerna är skrivna av ickevita, av författare från ursprungsbefolkningen eller av hbtq-personer.

Den tidigare presidenten skriver också att författare som Mark Twain, Toni Morrison, Walt Whitman och James Baldwin "har lärt mig något essentiellt om vårt lands karaktär".

Obamas brev stödjer den amerikanska biblioteksorganisationens kampanj mot bokförbud.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons