Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Kultur

Artistroboten Ai-Da släppt av egyptiska tullen

Konst • Publicerad 21 oktober 2021
En robot som kan skapa konstverk har släppts av egyptiska tullen. Roboten på bilden är en annan, som visats i Hongkong. Arkivbild.
En robot som kan skapa konstverk har släppts av egyptiska tullen. Roboten på bilden är en annan, som visats i Hongkong. Arkivbild.Foto: Vincent Yu/AP/TT

Roboten Ai-Da, byggd i Storbritannien och med förmågan att skapa abstrakt konst, har släppts av egyptiska myndigheter. Roboten, som skulle delta på en utställning i Giza, beslagtogs av tullen efter misstankar om att hon kunde dölja verktyg för spioneri, rapporterar BBC.

Storbritanniens ambassad i Kairo meddelar att man är glada över att konstnärsroboten har släppts efter tio dagar.

Annons

Enligt robotens skapare Aidan Meller var det Ai-Das modem samt kamera som väckte gränsmyndigheternas misstankar. Meller erbjöd sig att avlägsna modemet, men inte kameran som krävs för att Ai-Da via algoritmer ska kunna omvandla det kameran spelar in till konst.

– Jag kan verkligen inte sticka ut hennes ögon, sade Meller till The Guardian.

Utställningen där bland annat Ai-Das konst visas är den första, samtida vid pyramiderna i Giza på 4 500 år.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons