Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Kultur

Artisterna säger ifrån: Sluta kasta saker på oss

När artisten Bell uppträdde på Storsjöyran förra året kastade folk flaskor och snusdosor på henne.
De senaste veckorna har flera liknande fall uppmärksammats, och artisterna börjar tröttna.
– En risk man inte ska behöva ta som artist, säger hon.
Nöje • Publicerad 9 juli 2023
Bell Mothander slog igenom på Tiktok under artistnamnet Bell, med låten "Missförstått". Arkivbild.
Bell Mothander slog igenom på Tiktok under artistnamnet Bell, med låten "Missförstått". Arkivbild.Foto: Ali Lorestani/TT
Flera stora artister har de senaste veckorna råkat ut för att fans kastat saker på dem på scen. Från vänster: Kelsea Ballerini, Pink, Bebe Rexha och Harry Styles. Arkivbild.
Flera stora artister har de senaste veckorna råkat ut för att fans kastat saker på dem på scen. Från vänster: Kelsea Ballerini, Pink, Bebe Rexha och Harry Styles. Arkivbild.Foto: AP/TT
Adele varnade publiken att uppföra sig under hennes konsert på Caesars Palace i Las Vegas 5 juli. Arkivbild.
Adele varnade publiken att uppföra sig under hennes konsert på Caesars Palace i Las Vegas 5 juli. Arkivbild.Foto: Joel C Ryan/AP/TT

Att fans kastar saker på scen när en favoritartist uppträder är inte ett nytt fenomen. Men efter de senaste veckornas intensiva våg av incidenter, vissa våldsamma, som uppmärksammats i medierna börjar artisterna säga ifrån.

När svenska artisten Bell turnerade förra sommaren råkade hon själv ut för att folk kastade saker på henne.

Annons

På Storsjöyran i Östersund fick hon nog.

– Redan under andra låten började det flyga saker upp på scenen från unga killar i publiken. Det var flaskor, snusdosor, kläder, korkar. När jag bröt för att säga ifrån så triggade det folk till att kasta ännu mer.

– Förra sommaren hände det mig på nästan alla mina spelningar. Det känns som att vi är många som varit med om det någon gång.

"Ett krisläge"

Bell Mothander är långt ifrån ensam. När den amerikanska sångerskan Bebe Rexha träffades av en mobiltelefon i ansiktet under en konsert i New York tidigare i juni skadades hon så pass illa att hon behövde sys.

Musikjournalisten Rob Sheffield påkallade den illavarslande trenden i en krönika i den amerikanska musiktidningen Rolling Stone tidigare i juni. "Ett krisläge har nåtts de senaste veckorna ‒ en oroande och avskyvärd epidemi av publikaggressioner mot artister", skrev Sheffield och menade att kvinnliga artister råkat särskilt illa ut.

Bland annat kastade ett fan ett objekt i ansiktet på countrysångerskan Kelsea Ballerini under en konsert i Idaho, Ava Max blev slagen av en man som tog sig upp på scen i Los Angeles och efter att Harry Styles uppträdde i Wien den 8 juli spreds ett filmklipp på Twitter där artisten får ett objekt kastat i ögat.

Adeles kraftfulla varning

Nyligen sade världsstjärnan Adele ifrån på skarpen under en konsert i Las Vegas.

– Har ni märkt att folk verkar ha glömt konsertetikett på senaste tiden? Folk kastar saker på scen, har ni sett det? Ni skulle bara våga, ni skulle bara våga kasta något på mig. Då kommer jag att döda er, varnade hon.

Veckan efter attacken mot Bebe Rexha i New York sågs hon bära stora skyddsglasögon på en konsert i Los Angeles.

Festivalarrangören David Arkhult, som bland annat jobbar med Brännbollsyran i Umeå, säger att det kan vara svårt att hindra folk från att kasta saker på scen. Förutom att visitera besökare vid ingången finns det lite man kan göra. På årets Brännbollsyran hände det ett fåtal gånger, men ingen kom till skada. Men arrangörerna är beredda att porta åskådare som bryter mot reglerna.

Annons

– Det är absolut inte okej att kasta saker på artister. Ser vi någon göra det kastas de ut och vi klipper bandet. Jag hoppas att detta inte är en trend som kommer till Sverige, säger David Arkhult.

Fans vill ha content

På Tiktok har bristande konsertetikett diskuterats i månader och många föreslår att det har att göra med att folk är ovana att gå på konserter efter pandemiåren. Det är något som Markus Larsson, rockjournalist på Aftonbladet tillbakavisar.

– Jag tror definitivt inte på pandemin som förklaring. Det är bara svammel, som om det skulle ha något att göra med fårskallarnas beteende, säger han till TT.

Så varför denna nya uppsjö av fans som kastar saker på artister? Sociala medier kan ha en roll att spela, när fans vill skapa innehåll för Tiktok och Instagram, förslår Markus Larsson. Att få en artists uppmärksamhet och dessutom fånga det på video kan leda till att man blir viral.

– Några kanske vill skapa content för sociala medier. Och det är i så fall en sjuk utveckling. Men vem vore förvånad?

Artisten Bell tycker att de senaste veckornas händelser är oroväckande.

– Jag vet inte vad det mer finns att säga annat än att det är fett obehagligt och respektlöst.

– Det finns hur mycket bra publik som helst, och det är ju de som spelar roll. Men det är jättetydligt att det trendar bland vissa grupper att hetsa varandra till att kasta saker, knuffas och sånt.

Fakta: Andra artister som drabbats

Steve Lacy blev träffad av ett objekt kastat från publiken på en konsert i New Orleans i oktober 2022. Han tappade då humöret och kastade konsertbesökarens kamera i golvet.

Lady Gaga fick en nalle kastad i ansiktet under en konsert i Mexiko i augusti 2022.

Harry Styles har vid upprepade tillfällen träffats av saker kastade från publiken under sina konserter de senaste åren. I juli i år fångades artisten på film då han under en konsert i Wien får ett objekt slängt i ögat och i juni kastade ett fan en bukett röda rosor på artisten i Cardiff, som träffade honom rakt i ansiktet. 2017 var Styles nära att halka på en kiwi som någon kastat på scen.

Lil Wayne avbröt en konsert i Florida i augusti 2022 efter att någon i publiken kastat ett objekt på scen, och hotade med att lämna scenen om det hände igen.

Kid Cudi lämnade scenen i Miami i juli förra året efter att någon eller några från publiken vid upprepade tillfällen kastat saker på scen.

Pink fick ta emot en ovanlig publikgåva i London, när ett fan slungade upp en plastpåse innehållande sin mammas aska. "Är det här din mamma? Jag vet inte vad jag ska känna" sade Pink i uppenbar chock.

Drake träffades på armen av en flygande mobiltelefon under en konsert i Chicago i veckan.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons