Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Kultur

Kyss upprör – fler länder stoppar "Lightyear"

Film • Publicerad 15 juni 2022
De animerade rollfigurerna Buzz Lightyear och Alisha Hawthorne i filmen "Lightyear". Filmen stoppas i flera länder, anledningen uppges vara en kyss mellan Hawthorne och en annan kvinnlig animerad figur.
De animerade rollfigurerna Buzz Lightyear och Alisha Hawthorne i filmen "Lightyear". Filmen stoppas i flera länder, anledningen uppges vara en kyss mellan Hawthorne och en annan kvinnlig animerad figur.Foto: Pixar

Tidigare i veckan meddelade tillsynsmyndigheten i Förenade Arabemiraten att Disneys nya animerade familjefilm "Lightyear" förbjuds att visas i landet. Anledningen: filmen innehåller en scen där två animerade kvinnofigurer kysser varandra.

Flera länder har följt Förenade Arabemiratens exempel. Hittills uppges totalt 14 länder, främst i Mellanöstern, ha stoppat filmen.

Annons

Pixar-producerade "Lightyear", som handlar om rollfiguren Buzz Lightyear från de populära "Toy story"-filmerna, har premiär i Sverige i dag, onsdag. Filmen väntas bli en riktig kassako.

Den aktuella filmscenen har redan varit föremål för kontroverser i USA, där den till en början var bortklippt från filmens slutversion. Pixar och Disney backade dock och scenen kom med, efter det att anställda anklagat dem för att inte vara tillräckligt engagerade i hbtq-frågor.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons