Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Kultur

Analys visar: Omstridd Vermeer-tavla falsk

Två målningar tillskrivna 1600-talskonstnären Vermeer har under lång tid varit föremål för debatt om huruvida de är äkta eller inte.
Nu har en grupp kuratorer, forskare och konservatorer kommit fram till att åtminstone en av dem, "Flicka med flöjt", i själva verket gjorts av någon annan, rapporterar .
Kultur • Publicerad 8 oktober 2022
"Kökspiga som häller upp mjölk" av Vermeer. Två andra målningar som tillskrivits 1600-talskonstnären anses nu ha en annan upphovsperson. Arkivbild.
"Kökspiga som häller upp mjölk" av Vermeer. Två andra målningar som tillskrivits 1600-talskonstnären anses nu ha en annan upphovsperson. Arkivbild.Foto: Peter Dejong

Granskningsprocessen inleddes när National gallery of art i Washington, där båda de två tavlorna hänger, stängdes till följd av coronapandemin.

Genom mikroskopisk pigmentanalys och avancerad bildbehandlingsteknologi har man kunnat konstatera att den som målade tavlan använde sig av en hafsigare och mer grovkornig teknik jämfört med de släta ytor som gjort Johannes Vermeer till en av de största målarna i konsthistorien.

Annons

– Den vetenskapliga tekniken visade att den här konstnären använde sig av liknande material på liknande sätt, men hanterade färgen annorlunda, från undermålningen till ytfärgen, säger Kathryn A. Dooley vid National art Gallery, som medverkade vid granskningen, till tidningen.

Möjliga upphovspersoner

Resultatet av granskningen innebär att tavlan inte längre kommer att bära Vermeers namn. Vem som faktiskt målat den går inte att svara på.

Marjorie E. Wieseman, chef för museets avdelning för nordeuropeiska målningar, har varit med och tagit fram teorier kring vem som skulle kunna vara den riktiga upphovspersonen. Enligt henne handlar det sannolikt om något av följande alternativ: En lärling till Vermeer, en familjemedlem, en amatör som betalade för lektioner eller en hyrd frilansare.

Höljt i dunkel

Men frågetecknen är många och någon vägledning i form av bevarade dokument som nämner exempelvis assistenter eller elever från det lokala skrået står inte att finna.

– Det finns mycket vi inte vet. Vi vet inte ingenting om vem som skapade den här och under vilka omständigheter, säger Wieseman.

Fakta: Johannes Vermeer

Den nederländske målaren Johannes Vermeer levde och verkade i staden Delft från 1632–1675.

Det 30-tal målningar som finns bevarade visar främst vardagliga situationer. Några av dem är stadsvyer, medan ytterligare några föreställer religiösa motiv.

Vermeer är kanske allra mest känd för sitt verk "Flicka med pärlörhänge".

Källa: Nationalencyklopedin

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons