Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Kultur

Alliances damlag redo göra entré

Esportföretaget Alliances första lag med enbart kvinnor är redo att slå sig in i den konkurrensutsatta och manligt dominerade esportscenen.
Spel • Publicerad 9 oktober 2022
Esportföretaget Alliance har startat sitt första kvinnolag. En av tjejerna som är med i laget är "Kuri"– Ece "Kuripuuya" Selin Balikdere, från Turkiet.
Esportföretaget Alliance har startat sitt första kvinnolag. En av tjejerna som är med i laget är "Kuri"– Ece "Kuripuuya" Selin Balikdere, från Turkiet.Foto: Adam Ihse / TT
Alliance Covent tävlar i förstapersonsskjutaren "Valorant". Pressbild.
Alliance Covent tävlar i förstapersonsskjutaren "Valorant". Pressbild.Foto: Riot Games
Bakre raden från vänster Tina "Joliinaa" Agéli, Alejandro "Rayzz" Montaner Roig (assisterande tränare), Laure "Xaline" Mateos, Daniel "Yugami“ Cama Hidalgo (tränare), Maria "6sonya" Istrate. Främre raden: Ece "Kuripuuya" Selin Balikdere, Weronika "speedowka" Dabrowska. Pressbild.
Bakre raden från vänster Tina "Joliinaa" Agéli, Alejandro "Rayzz" Montaner Roig (assisterande tränare), Laure "Xaline" Mateos, Daniel "Yugami“ Cama Hidalgo (tränare), Maria "6sonya" Istrate. Främre raden: Ece "Kuripuuya" Selin Balikdere, Weronika "speedowka" Dabrowska. Pressbild.Foto: Alliance

Livet har snabbt förändrats för Ece "Kuripuuya" Selin Balikdere. Hon rekryterades av svenska Alliance och har snabbt fått lämna hemlandet Turkiet, där hon studerar juridik, för att bli lagkapten i Alliance Covent, det svenska e-sportföretagets första damlag.

– Jag hade aldrig tänkt bli professionell, jag har spelat för att ha kul med mina kompisar. När jag började spela "Valorant" bad ett turkiskt lag mig att vara med, men jag var dålig, berättar hon, och fortsätter:

Annons

– Men jag gillade att spela för ett lag och lovade mig själv att bli bäst, och fortsätta att nöta, säger hon.

"Inga möjligheter tidigare"

När hennes tidigare lag mötte Alliance imponerade Kuripuuyas aggressiva spelstil, och snart var hon rekryterad och har nu lagkaptensrollen.

– Det har aldrig funnits några möjligheter tidigare, speciellt som kvinna. Jag visste inte ens att damlag existerade, jag blev förvånad över att det startades damlag och att många kvinnor tävlade, det gjorde mig glad, säger hon.

Valorant Game Changers är spelbolaget Riots satsning på att få den mestadels manliga esportscenen att bli mer inkluderande, genom tävlingar för enbart personer av marginaliserade kön.

Som juniorlag

En del skeptiska röster har hörts om varför det skulle behövas damlag och damtävlingar inom e-sporten. Kelly Ong, chefsstrateg på Alliance, har hört kritiken.

– Jag liknar damlag vid juniorlag. Ungdomar har inte haft lika mycket tid, möjligheter och resurser att utvecklas som atleter. På samma sätt är det med kvinnor, de har inte haft lika stora möjligheter – riktiga löner som gör att de kan spela på heltid, att de kan resa till tävlingar och träna i en professionell miljö, säger hon.

Samma kriterier

Något som inte skiljer sig är vad Ong söker efter när hon har letat efter talanger till damlaget. Det handlar om att vara en lagspelare, att de är beredda att jobba hårt och att de älskar spelet i fråga.

– Man kan ofta se efter ett par månader om de inte klarar av det. Det krävs sparsamt med ursäkter och mycket självinsikt. Vad vi inte kan ge dem är motivation. När du är omgiven av några av världens bästa spelare kan det bära dig långt, då du spelar under press varenda dag.

För Alliances del innebär satsningen också möjligheter, inte minst till nya sponsorer.

– Ja, till 100 procent, medger Ong med ett litet skratt, och nämner planer på att "pitcha" laget för ett sportmärke och ett sminkbutikskedja.

Berlin – bara början?

Annons

Covent lyckades inte kvala in till Game Changers globala mästerskap i Berlin i höst, utan får i stället sikta in sig på Aim Lab Frostbite Series i början av november. Men Kelly Ong säger att ett långsiktigt mål är att spelarna ska ta plats i mixade lag så småningom. Ece "Kuripuuya" Selin Balikdere håller med.

– Det är mitt slutgiltiga mål. Jag vill dels bevisa att vi kan vara på samma nivå, dels är turneringarna större och bättre på den manliga sidan. Jag vill tävla på den högsta möjliga nivån, säger hon.

Fakta: Laguppställningen

Laure "Xaline" Mateos, 26, Frankrike

Maria "6sonya" Istrate, 26, Rumänien

Weronika "speedowka" Dabrowska, 22, Polen

Ece "Kuripuuya" Selin Balikdere, 21, Turkiet

Tina "Joliinaa" Agéli, 22, Sverige

Manager: Nico "Myagus" Gonzalez-Beltran, 27, Tyskland

Tränare: Daniel "Yugami“ Cama Hidalgo, 23, Spanien

Assisterande tränare: Alejandro "Rayzz" Montaner Roig, 28, Spanien

Fakta: Laguppställningen

"Valorant" är ett taktiskt förstapersonsskjutarspel (FPS, där vyn ses från spelarens ögon) till pc som spelas i två lag fem mot fem. Utvecklare är Los Angeles-baserade Riot Games, som ligger bakom esportgiganten "League of legends".

Spelaren väljer en figur (agent) som har speciella egenskaper. "Phoenix" kan exempelvis kasta ett eldklot, medan "Cypher" kan sätta upp en övervakningskamera.

Enligt sajten Active Players uppskattningar har "Valorant" fler än 20 miljoner aktiva spelare per månad.

Spelet är gratis att spela via pc, och kommer framöver även i en mobilvariant.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons