Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Kultur

Alec Baldwin stämmer "Rusts" vapenansvarige

Skådespelaren Alec Baldwin har lämnat in en stämningsansökan mot flera personer i inspelningsteamet av filmen "Rust".
Film • Publicerad 12 november 2022
Alec Baldwin inspelningsplatsen för filmen "Rust" i Santa Fe i New Mexico. Inspelningarna återupptas i januari nästa år på en ny plats.
Alec Baldwin inspelningsplatsen för filmen "Rust" i Santa Fe i New Mexico. Inspelningarna återupptas i januari nästa år på en ny plats.Foto: Santa Fe County Sheriff's Office/AP

Baldwin anklagar bland annat filmens vapenansvarige samt assisterande regissör för vårdslöshet genom att ha gett honom en skarpladdad pistol, skriver The New York Times.

Alec Baldwins advokat Luke Nikas skriver i stämningsansökan att "de ansvariga inte uppfyllt sin professionella skyldighet att upprätthålla säkerheten på inspelningsplatsen".

Annons

"Den här tragedin inträffade för att riktiga kulor levererades till inspelningsplatsen och laddades i pistolen", heter det i stämningsansökan, inlämnad i fredags.

Stämningen är ett svar på en stämningsansökan som lämnades in i Los Angeles förra året av Mamie Mitchell, filmens manusansvariga, som som stod nära Baldwin när pistolen avfyrades. Mitchell har stämt Baldwin och flera andra personer med anknytning till filmen för deras roller i skjutningen, som hon säger "har orsakat henne allvarliga känslomässiga problem".

Inget åtal ännu

Det var i oktober förra året som ett skott från en rekvisitapistol som Baldwin höll i dödade filmfotografen Halyna Hutchins och skadade regissören Joel Souza under inspelningen av lågbudget-västernfilmen "Rust" utanför Santa Fe i New Mexico i USA.

Polisen i Santa Fe presenterade sin slutgiltiga utredningsrapport förra månaden, men lokala åklagare har ännu inte beslutat om åtal ska väckas för händelsen. Producenterna bakom "Rust" har dock dömts att betala högsta möjliga böter för allvarliga säkerhetsöverträdelser på inspelningsplatsen.

Baldwins stämningsansökan, som också inkluderar kompensation för eventuella juridiska konsekvenser av Mamie Mitchells stämning, framhäver att skådespelaren har lidit skada av dödsskjutningen. Han ska ha fått sparken från flera jobb och gått miste om andra jobbmöjligheter.

Civil uppgörelse

Alec Baldwin träffade tidigare i höst en civilrättslig förlikning med filmfotografen Halyna Hutchins familj. Inspelningen av "Rust" kommer att återupptas efter nyår – nu med Hutchins make Matthew Hutchins som en av filmens producenter.

"Inspelningen av "Rust", som jag nu kommer att producera, ska återupptas med alla de ursprungliga skådespelarna i januari 2023. Jag har inget intresse av att ägna mig åt anklagelser eller skjuta skulden på producenterna eller mr Baldwin. Vi tror alla att Halynas död var en fruktansvärd olycka", sade Matthew Hutchins i ett uttalande i början av oktober.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons