Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Kultur

Albumen att se fram emot 2023

Fever Ray släpper sitt första album på över fem år, Lana Del Rey är inne på sitt nionde – och Ed Sheeran hintar om nytt.
Början av musikåret 2023 präglas dock av en svensk producent: Max Martin.
Musik • Publicerad 9 januari 2023
Sam Smith släpper nytt album i januari. Arkivbild.
Sam Smith släpper nytt album i januari. Arkivbild.Foto: John Locher
Fever Ray släpper ett nytt album i mars. Arkivbild.
Fever Ray släpper ett nytt album i mars. Arkivbild.Foto: Thomas Johansson/TT
Lana Del Rey är aktuell med ny musik. Arkivbild.
Lana Del Rey är aktuell med ny musik. Arkivbild.Foto: Jordan Strauss/AP

Det italienska rockbandet Måneskin rivstartar 2023 med albumet "Rush" den 20 januari. För att skapa plattan åkte de forna Eurovision-vinnarna till Los Angeles och den svenske stjärnproducenten Max Martin.

– Det var coolt, det gav oss verkligen ett annat perspektiv. Det är alltid intressant att jobba med andra eftersom man mixar sina kreativa visioner, har bandmedlemmen Victoria De Angelis tidigare sagt till TT.

Annons

Brittiske Sam Smith, som släpper albumet "Gloria" i slutet av januari, har också samarbetat med Max Martin. I en intervju med musiktidningen Billboard berättar den hajpade 30-åringen att plattan är döpt efter hens inre röst – och uppmuntrar samtidigt fansen att hitta sin egen.

Max Martin har även varit inblandad i Pinks nionde studioalbum "Trustfall" och Ellie Gouldings nya fullängdare "Higher than heaven", båda kommer i februari.

Samarbete med Olof Dreijer

Fever Ray släpper fullängdaren "Radical Romantics" den 10 mars – och för första gången på åtta år har Karin Dreijer, som artisten egentligen heter, skrivit musik ihop med sin bror Olof Dreijer. Syskonen hade den ikoniska elektroduon The Knife ihop mellan 1999 och 2014. Enligt ett pressmeddelande skildrar Fever Ray sin kamp med kärlek, eller närmare bestämt, myten om kärlek, på den nya fullängdaren.

Samma dag släpper det amerikanska stjärnskottet Lana Del Rey albumet “Did you know that there’s a tunnel under the ocean blvd”, och redan nu finns titelspåret ute. Gästar gör bland andra Jon Batiste och Father John Misty, bland producenterna märks den mångårige samarbetspartnern Jack Antonoff.

I slutet av mars är det dags för Depeche Modes första album sedan 2017 – dessutom det första efter bandmedlemmen Andy Fletchers bortgång i maj. Trots titeln "Memento mori", som betyder “kom ihåg att du är dödlig” på latin, blev majoriteten av låtarna till före Fletchers död, enligt frontmannen Dave Gahan.

Ed Sheeran släpper nytt

Ed Sheeran meddelade i november att han har ett nytt album på gång under 2023. Varken releasedatum eller titel är satt, men fans har spekulerat i om albumet kommer att kallas för “Subtract”, eftersom popstjärnan tidigare har döpt sina skivor efter matematiska symboler.

Även Dua Lipa jobbar på nytt material. Redan i mars 2022 berättade hon för magasinet Vogue att halva skivan var färdig och att hon går mot ett mognare sound. Om uppföljaren till “Future nostalgia” kommer i år återstår att se.

Fler artister som har hintat om att de har ny musik på gång är Wet Leg, Nicki Minaj och Olivia Rodrigo.

Bland svenska släpp under 2023 märks Yung Leans sidoprojekt Jonatan Leandoer96, In Flames kommande album "Foregone" och Seinabo Seys nya platta, som ännu inte har fått en titel.

En annan musikhändelse år 2023 är att Håkan Hellström ger sig ut på en stor Sverigeturné 2023. Göteborgssonen har inte släppt något album sedan 2020 års "Rampljus", så om det blir någon ny platta lagom till turnéstart får framtiden utvisa.

Fakta: Årets album – ett urval

Den 6 januari

Iggy Pop, “Every loser”

Den 20 januari

Lukas Graham, “4 (The pink album)”

Måneskin, “Rush!”

Den 27 januari

Ava Max, “Diamonds and dancefloors”

Sam Smith, “Gloria”

The Smashing Pumpkins, “Atum: Act two”

Den 3 februari

Ellie Goulding, “Higher than heaven”

Jonatan Leandoer96, “Sugar world”

Dina Ögon, “Oas”

Den 10 februari

In Flames, “Foregone”

Paramore, “This is why”

14 februari

Caroline Polachek, “Desire, I want to turn into you”

Den 17 februari

Pink, “Trustfall”

Den 24 februari

Tiësto, “Drive”

Gorillaz "Cracker Island"

Den 10 mars

Fever Ray, “Radical romantics”

Lana Del Rey, “Did you know that there’s a tunnel under the ocean blvd”

Den 14 april

Metallica, “72 seasons”

Den 28 april

Neil Gaiman & Fourplay String Quartet, “Signs of life”

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons