Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Kultur

Aktivister kastade tomatsoppa på van Gogh

Miljöaktivister har kastat tomatsoppa på en Vincent van Goghs kända målningar av solrosor som hänger på National Gallery i London, visar videoklipp från händelsen som sprids på sociala medier.
Kultur • Publicerad 14 oktober 2022
Två ungdomar kastade tomatsoppa på målningen, som skyddas av glas.
Två ungdomar kastade tomatsoppa på målningen, som skyddas av glas.Foto: Just Stop Oil/AP/TT

I ett uttalande säger sig klimatorganisationen Just Stop Oil stå bakom aktionen där två av dess medlemmar tömde två burkar med Heinz tomatsoppa över målningen. Motivet sägs vara att sätta press på Storbritanniens regering om att stoppa alla nya olje- och gasprojekt.

Enligt Sky News rör det sig om två ungdomar som ska ha kastat soppan innan de limmade fast varsin hand på väggen under tavlan, som täcks av ett skyddsglas.

Annons

– Vad är mest värt? Konst eller livet?, ropade en av dem enligt Sky.

Oljemålningen från 1888 värderas till motsvarande 920 miljoner kronor.

De två har gripits misstänkta för skadegörelse och intrång, uppger Londonpolisen.

Aktionen kommer efter att aktivister från samma organisation utfört en serie liknande protester vid konstgallerier i Storbritannien samtidigt som aktivistnätverk i Europa, Australien och Kanada har genomfört flera liknande aktioner.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons