Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Kultur

AI-professor: "Black Mirror" kan hända i Hollywood

Artificiell intelligens är en stor fråga för de strejkande manusförfattarna och skådespelarna i Hollywood. Många fruktar att AI kommer att ta deras jobb.
– Vi bör vara väldigt oroliga över utvecklingen och tänka på hur vi ska reglera tekniken, säger Virginia Dignum, professor i ansvarsfull AI vid Umeå universitet.
Nöje • Publicerad 14 juli 2023
Salma Hayek spelar en AI-genererad version av en mellanchef som ser sitt liv spelas upp på ett förnedrande sätt utan godkännande. En scenario som kan bli verklighet inom en nära framtid. Pressbild.
Salma Hayek spelar en AI-genererad version av en mellanchef som ser sitt liv spelas upp på ett förnedrande sätt utan godkännande. En scenario som kan bli verklighet inom en nära framtid. Pressbild.Foto: Netflix
Virginia Dignum är professor i ansvarsfull AI vid Umeå universitet. Hon menar att AI-frågan berör fler än bara skådespelare."Systemen är utvecklade av privata kommersiella företag med andra intressen än demokratiska stater och vi kan inte hålla dem ansvariga på samma sätt", säger hon. Arkivbild.
Virginia Dignum är professor i ansvarsfull AI vid Umeå universitet. Hon menar att AI-frågan berör fler än bara skådespelare."Systemen är utvecklade av privata kommersiella företag med andra intressen än demokratiska stater och vi kan inte hålla dem ansvariga på samma sätt", säger hon. Arkivbild.Foto: Mattias Pettersson/TT

Skanna av en bakgrundsskådespelare, ge dem betalt för en dags arbete och använd sedan deras AI-genererade likhet i vilken film eller serie som helst, på vilket sätt som helst och utan möjlighet till godkännande. För evigt.

Det låter kusligt likt ett aktuellt avsnitt av "Black Mirror", där Salma Hayek spelar en AI-genererad version av mellanchefen Joan, som plötsligt ser sitt liv spelas upp i förnedrande manér i en ny serie på en strömningstjänst.

"Black Mirror'' – definitiv möjlighet

Annons

Enligt fackförbundet SAG-AFTRAs förhandlare Duncan Crabtree-Ireland var det ungefär så förslaget såg ut när det presenterades av Alliance of motion picture and television producers (AMPTP) – organisationen som representerar de stora film- och strömningsbolagen – innan förhandlingarna med skådespelarfacket kraschade.

– Om ni tror att det här är ett "banbrytande förslag" föreslår jag att ni tänker en extra gång, sade han under presskonferensen när strejken utlystes, rapporterar Vanity Fair.

– "Black Mirror"-scenariot är en möjlighet, säger också Virginia Dignum, professor i ansvarsfull AI vid Umeå universitet.

Hon ser stora faror med hur AI används i kulturvärlden. Både på grund av hur enkelt det har blivit att generera röstskådespel och mänsklig likhet för film, tv och spel. Och även AI-genererat författande och annan personlig data. Den amerikanska komikern Sarah Silverman försökte nyligen stämma Open AI och Meta för upphovsrättsintrång.

"Tar inte hänsyn till upphovsrätt"

– De har inte tagit hänsyn till upphovsrätt och andra integritetslagar när de tränat de här systemen, det är fundamentala rättigheter som behöver skyddas oavsett vilken teknologi som använder dem, säger Virginia Dignum.

TT: Manusförfattarna säger väl att AI inte har barndomstrauman att använda sig av.

– Nej, Chat GPT har inte barndomstrauman, men vi har delat med oss av alla våra barndomstrauman på internet på olika sätt, så det finns där för Chat GPT att använda sig av, säger Virginia Dignum.

Mer transparens och säkerhet

Virginia Dignum anser att vi måste kräva mycket mer transparens kring hur de här systemen utvecklas. Vad som sätts in, vad som kommer ut och vilken sorts säkerhet som finns. Hon har noterat att Chat GPT ändrar sina värderingar hela tiden. Tidigare kunde man be AI:n att skämta om kvinnor eller feta personer, men i dag går det inte.

– Vi gissar att de försöker göra systemet mer "etiskt" men vi vet inte vilka reglerna är eller hur de har utformats. Det är en väldigt nordeuropeisk, amerikansk kultur och systemen kommer förmodligen att drivas av våra värderingar.

Kulturen kan delas upp

Hon tror att AI kommer att dela kulturen i två riktningar. En för massproducerad AI-baserad kultur och en annan högklassig exklusiv alternativ underhållningsindustri som går tillbaka till teater med riktiga människor.

Annons

– Tyvärr tror jag att världen bryr sig mer om billiga och snabba resultat, så vi behöver utbilda oss för att förstå vad som är viktigt med konst. Vi behöver bli mer medvetna om den kreativa processen som är en inneboende mänsklig förmåga, säger Virginia Dignum.

Fakta: Strejken i Hollywood

För första gången sedan 1960 strejkar både manusförfattare och skådespelare i Hollywood.

Fackförbundet SAG-AFTRA representerar 160 000 skådespelare, etermediajournalister, programledare, dansare, DJ:s och stuntartister och har inte strejkat sedan 1980. Bland de 65 000 skådespelarmedlemmar som kan tas ut i strejk märks namn som Meryl Streep, Ben Stiller och Glenn Close.

Facket vill att ersättningar anpassas efter det nya strömningslandskapet som lett till lägre ersättningar. Ofta betalas arvoden i dag ut enligt gigjobb-modell i stället för med royalites baserade på hur mycket en film eller tv-serie visats, eller går i repris.

De stora film- och strömningsjättarna har heller inte velat avslöja data kring tittarsiffror, något som SAG-AFTRA vill se genomlysas av en tredje part för att sedan reflekteras i lönenivåer. Dessutom vill facket bland annat också ha tydligare regler kring artificiell intelligens, som skulle ge skådespelare betalt för användning av AI-genererade bilder av sig själva.

Manusförfattarna strejkar sedan den 2 maj, medan skådespelarstrejken inleddes den 13 juli.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons