Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Kultur

Adrien Brody tolkar King i "Chapelwaite"

Skådespelaren Adrien Brodys kärlek till skräckgenren, och i synnerhet författaren Stephen King, fick honom att tacka ja till huvudrollen i serien "Chapelwaite".
‒ Det han skriver går bortom allt, säger Adrien Brody om King.
Tv • Publicerad 22 oktober 2021
Adrien Brody är förtjust i skräcklitteratur. Därför tackade han ja till en roll i serien "Chapelwaite", säger han. Arkivbild.
Adrien Brody är förtjust i skräcklitteratur. Därför tackade han ja till en roll i serien "Chapelwaite", säger han. Arkivbild.Foto: Evan Agostini/AP/TT

Adrien Brody älskar skräck.

‒ Edgar Allan Poe, HP Lovecraft, Bram Stoker – och naturligtvis Stephen King, säger skådespelaren till TT.

Annons

‒ King är fantastisk. I sitt skrivande skapar han en filmisk värld att gå in i. Det han skriver går bortom allt. Och novellen var en bibel för mig att gå tillbaka till.

Misstänksamhet och hat

Den novell Adrian Brody talar om heter "Jerusalems lott", och ligger till grund för tv-serien "Chapelwaite" där han spelar huvudrollen som änklingen Boone, som ärvt ett stort, mystiskt hus i Maine.

Det är 1850-tal, och när Boone med sina barn kommer till huset inser han snart att någonting är fel. Invånarna i den närliggande byn betraktar honom med misstänksamhet och hat, och man talar om hans släkt med fasa.

Och vad är det för ljud som hörs i väggarna i huset Chapelwaite?

‒ Jag älskar gotisk skräck. Den här berättelsen har en känsla av förebud, den har en sådan detaljrikedom, den talade direkt till mig, säger Adrien Brody.

‒ Och det var intressant att göra något som utspelas i en tidsperiod som jag inte känner till, där de har begränsade möjligheter att försvara sig och där det inte finns någon information.

"Jag älskar film"

Brody, som vann en Oscar för huvudrollen i Roman Polanskis "Pianisten" 2003, har hittills inte gjort många tv-roller. Han säger att detta inte beror på någon motvilja mot mediet.

‒ Det beror på att jag klänger mig fast vid något som jag håller så kärt, independentfilmer som ses på bio, som för människor samman i ett mörkt rum. Publiken transporteras bort till en annan plats, man får förhoppningsvis en djup och meningsfull relation till karaktärerna. Jag älskar film, jag älskar bra historieberättande.

‒ Samtidigt ger en tv-serie möjligheten att låta karaktären växa under en längre speltid. Det är skillnad. Så jag har inget emot att göra tv, jag har bara inte hittat något som talat till mig. Jag gjorde en roll i "Peaky blinders", eftersom jag tycker om den serien. Men jag har inte aktivt letat efter något.

Han säger att när han tar en roll gör han det ”med de ädlaste avsikter”.

Annons

‒ Det måste vara en karaktär och en resa som jag känner att jag kan ge mig in i. Jag går efter vad mina instinkter säger.

Adrien Brody är även bioaktuell just nu, i Wes Andersons "The french dispatch".

Brody säger att han "skulle göra vad som helst" för regissören.

‒ Jag älskar honom som människa och som vän. Jag är oerhört tacksam över att gång på gång få arbeta med honom. Han lyfter mig, när jag arbetat med honom har jag vuxit som skådespelare.

Fakta: Adrien Brody

Född 1973 i New York.

Internationellt hyllad för sin insats som den polske pianisten Wladyslaw Szpilman i Roman Polanskis film "Pianisten" (2002).

Övrig filmografi i urval: "Den tunna röda linjen", "The village", "Darjeeling limited", "Midnatt i Paris", "The Grand Budapest hotel".

Syns även i säsong tre av tv-serien "Succession".

"Chapelwaite" har premiär på Viaplay 26 oktober.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons