Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Kultur

5 845 sökande på fyra nya jobb

Kultur • Publicerad 18 september 2020
5|845 personer var arbetslösa i kultur- och mediasektorn i slutet av augusti enligt Arbetsförmedlingens statistik. Arkivbild.
5|845 personer var arbetslösa i kultur- och mediasektorn i slutet av augusti enligt Arbetsförmedlingens statistik. Arkivbild.Foto: Stina Stjernkvist/TT

Arbetslösheten inom kultur- och mediasektorn har ökat drastiskt under coronapandemin. Det visar Arbetsförmedlingens statistik.

I slutet av augusti var 5 845 personer i Sverige öppet arbetslösa eller deltagare i något av Arbetsförmedlingens program. Det kan jämföras med 2 509 personer vid samma tid året före.

Annons

I samband med pandemins utbrott i våras ökade arbetslösheten omgående i denna sektor. I slutet av februari var 2 631 personer arbetslösa eller arbetssökande i program. Bara en månad senare hade antalet stigit till 3 559 personer.

– Konkurrensen inom den här sektorn har alltid varit hög, men nu har den blivit ännu högre. När restriktionerna kom i mars hade det en väldigt tydlig effekt, konstaterar Sandra Offesson, arbetsmarknadsanalytiker på Arbetsförmedlingen.

Flest arbetslösa finns i storstadsregionerna och allra flest i Stockholm. Där var 2 239 personer i kultur- och mediasektorn arbetslösa eller i program i slutet av augusti, vilket kan jämföras med 724 personer i Göteborg och 479 i Malmö.

I hela landet anmäldes fyra nya jobb i sektorn under augusti i år.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons