Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Kultur

2 500 år gamla sarkofager öppnas i Egypten

Kultur • Publicerad 3 oktober 2020
Egyptens turistminister Khaled al-Anani (till vänster) gläntar på locket till en sarkofag.
Egyptens turistminister Khaled al-Anani (till vänster) gläntar på locket till en sarkofag.Foto: Khaled Desouki/AP/TT

59 välbevarade sarkofager i trä har upptäckts vid gravplatsen Saqqara utanför den forna staden Memfis i Egypten. Kistorna beräknas vara mer än 2 500 år gamla och innehåller mumier insvepta i tyg med broderade hieroglyfer.

Arkeologernas första fynd vid utgrävningarna av Saqqara var 13 sarkofager som hittades för tre veckor sedan. Efterforskningar och grävande ned till tolv meters djup har resulterat i att totalt 59 sarkofager nu förts upp i ljuset.

Annons

Inför ett stort pressuppbåd öppnades flera av kistorna för första gången under lördagen.

– Det här är inte slutet, utan bara början på vad vi tror är en stor upptäckt, sade turist- och antikvitetsministern Khaled al-Anani som fått äran att öppna den första sarkofagen.

Man tror att minst en av mumierna är resterna av en egyptisk överstepräst. De kommer att placeras på Grand Egyptian Museum, som ligger vid Gizapyramiderna och beräknas slå upp portarna 2021.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons