Kultur o Nöje

Kimselius: ”Jag ska skriva 100 böcker innan jag dör”

Bok & hav Artikeln publicerades
Kim Kimselius har skrivit flera olika genrer, både bilderböcker, barn- och ungdomsböcker, vuxenböcker, handböcker och antologier. Jag undrar om det är någon genre hon inte vill ge sig på. Hon svarar blixtsnabbt. ”Steampunk. Det vill jag inte skriva”.
Foto:Elin Thornberg
Kim Kimselius har skrivit flera olika genrer, både bilderböcker, barn- och ungdomsböcker, vuxenböcker, handböcker och antologier. Jag undrar om det är någon genre hon inte vill ge sig på. Hon svarar blixtsnabbt. ”Steampunk. Det vill jag inte skriva”.

Snart 45 utgivna böcker. Men det ska bli fler. Kim Kimselius, som deltar i tre programpunkter under lördagen och söndagen på Bok & hav. Dessutom släpper hon en ny bok - om att leva på sin kreativitet.

– Det här är jätteroligt Elin!, säger Kim Kimselius när vi slår oss ner på övervåningen på Marinmuseet.

Vi är bara ett par meter från hennes monter där hon under lördagen släpper boken ”10 tips för att leva på din kreativitet” tillsammans med Lennart Guldbrandsson och Kristina Svensson. För det är exakt det hon har gjort de senaste 20 åren. Levt på sin kreativitet, alltså.

45 utgivna böcker blir det totalt i år. Jag frågar hur det gått till. Är det verkligen så enkelt att skriva böcker?

  – Jag kan vakna med en hel bok i huvudet. Då är det bara att haka på och skriva ett manus. I Markaryd för ett tag sedan så var det en elev som frågade något, som jag genast började spinna vidare på. Jag gick hem och redan samma kväll hade jag ett färdigt synopsis med början, mitt och slut. man får inte säga saker till mig om man inte vill att det ska bli en bok av det, säger hon och skrattar.

  Allt kan bli en bra berättelse för Kim Kimselius. Och det krävs inte mycket för att hon ska gå i gång på en historia. Hon hittar dem oftast i möten med människor, och det kan vara vem som helst.

  – Jag tror att det är min göteborgska som gör det. Jag pratar alltid med folk. Bara i dag, när vi gick från invigningen, så hörde jag steg bakom mig och jag vände mig om och började prata. Men hemma är jag i stället jättetyst. Jag behöver bara sätta mig ner och börja skriva, då är jag fokuserad. Vissa tror att det ska ta ett år att skriva en bok, men så behöver det inte vara. Det handlar om att hitta fokus, säger hon.

  De senaste åren har hon dock börjat dra upp takten i bokutgivandet. Dels för att hon har ett antal idéer som ligger och väntar på henne, och dels för att hon har ett mål. 100 böcker ska det bli innan hon dör. Minst. Men hon skriver gärna 150 också.

  – Min syster dog när hon var 56, alldeles för tidigt, i en bilolycka. Det fick mig att få perspektiv på det, och jag började tänka, vad vill jag hinna med innan jag dör? Jag vill hinna skriva 100 böcker. Innan jag gjort det kan jag inte dö, säger hon.

  Men samtidigt får det inte bli dussinböcker. Kim Kimselius har som nog de flesta av oss redan förstått, en outsinnlig fantasi. Hon berättar varmt om en läsare som läst alla hennes böcker och som en dag kom fram och berättade att hon läst alla böcker, men aldrig läst slutet först. Förrän hon kom till ”Döden på Island”. Då var hon tvungen, för hon kunde inte komma på hur Kim skulle ta sig ur trådarna hon snurrat in sig i.

  – Men det gjorde jag, så klart. Och det är precis så jag vill att det ska vara. Jag vill att varje bok ska vara unik. Man ska bli förvånad när man läser mina böcker, säger hon.

  Numera ägnar hon sig också åt skrivarkurser i hemorten Eringsboda. Varje kurs resulterar i en bok som Kim skriver med kursdeltagarna. Den senaste släpptes bara förra veckan på plats i Eringsboda. Inom kort släpps också hennes bok om ”Mysteriet med guldgubbarna” som bygger just på de guldgubbar som hittades i Johannishus.

  Och mer är att vänta, menar Kim Kimselius.

  – Jag lovar att säga till när, säger hon.