Kultur o Nöje

In Flames längtar alltid till Sweden Rock

Norje Artikeln publicerades
Björn Gelotte, låtskrivare och gitarrist i In Flames ser inget slut på det band han levt med sedan 19 års ålder. ”Det kommer ett nytt album inom en snar framtid. Jag ska bara skriva det först”, hälsar han till alla fans.
Foto:Marcus Palmgren
Björn Gelotte, låtskrivare och gitarrist i In Flames ser inget slut på det band han levt med sedan 19 års ålder. ”Det kommer ett nytt album inom en snar framtid. Jag ska bara skriva det först”, hälsar han till alla fans.

Björn Gelotte, gitarrist och låtskrivare i In Flames, minns inte hur många gånger han spelat på Sweden Rock.

Däremot glömmer han inte midvinternatten i juni för 8 år.

Det var då In Flames gästade festivalen senast.

– Satan vad kallt det var. Först var det en fantastiskt härlig sommardag, men så blev det två plusgrader på kvällen. Vilket i och för sig inte är något problem för oss på scen, vi hade gott om pyroteknik, men kylan gjorde sig påmind i ett akustiskt parti. Fingrarna blev stela, säger Björn Gelotte.

Vi träffar honom på festivalens VIP-område några timmar innan In Flames avslutar årets festival på den största scenen. Gelotte är röd som en kräfta i nyllet. Har, som så många andra festivalbesökare, bränt sig i solen under den sista, oväntat varma, dagen av årets rockfest.

  Mycket har hänt sedan 2009 och bandet har vuxit sig än starkare internationellt. Men ännu ser Björn Gelotte inget slut på framgångsagan med det band han spelat i sedan 19 års ålder.

  – Det här är ju mitt liv och jag kan inte tänka mig ett annat jobb, säger han.

  Men erkänner också att det var lite tufft när sångaren Anders Fridén gick in i väggen efter den intensiva inspelningen av albumet ”Siren Charms” 2014.

  – Vi har ju haft en del medlemsbyten också. Jesper Strömblad, bandets sista originalmedlem, lämnade 2010, men vi är ju några kvar som varit med ett bra tag nu, säger Björn Gelotte.

  Att så många medlemmar kommit och gått under åren beror sannolikt på det hårda tempot.

  – Vi lever knappast ett liv som passar alla. Det är långa turnéer världen över och alla orkar inte. Eller känner att det är just detta liv de vill leva. Men jag kan som sagt inte tänka mig någonting annat.

  Efter Sweden Rock-spelningen på lördagskvällen så åker bandet till England för en konsert på hårdrocksfestivalen Download Festival som arrangeras på racerbanan Donington Park utanför Derby.

  Men när det gäller festivaler så klår få Sweden Rock, menar Björn Gelotte.

  – Jag har nog aldrig varit på en festival där stämningen är så familjär som här. Festivaler är världens bästa ställe att vara på och Sweden Rock är en av de bästa. Det är något med känslan. Här känner sig alla välkomna.

  Om du åker hit som besökare 2018 - vilka tre band vill du se då?

  – Rainbow, Dio och Black Sabbath. Men det kommer tyvärr inte att hända.

  Vad händer efter helgens festivalspelningar?

  – Då åker vi i bandet och hela crewet, alls som jobbar med oss alltså, hem till mig och grillar och tar det lugnt.