Kultur o Nöje

Harry Martinson blir romanfigur

Kultur o Nöje Artikeln publicerades
Lars Nordström har skrivit en dokumentärroman om författaren Harry Martinson och hans mamma Betty Olofsson. Här fotograferad vid ett tidigare besök i Jämshög.
Foto:Förlaget Opulens
Lars Nordström har skrivit en dokumentärroman om författaren Harry Martinson och hans mamma Betty Olofsson. Här fotograferad vid ett tidigare besök i Jämshög.

Det nystartade förlaget Opulens ger i höst ut en dokumentärroman om Harry Martinson. Fiktion och fakta blandas i Lars Nordströms roman.

Bakgrunden till romanen är splittringen av Harry Martinsons familj. Efter faderns död 1910 emigrerade modern Betty Olofsson till USA med tanken att hon skulle tjäna ihop pengar för att kunna ta över hela familjen. Det lyckades aldrig och Harry Martinson kom aldrig mera att träffa sin mor.

Förlaget Opulens skriver på sin hemsida om romanen som har fått namnet ”Telegrammet från New York”: ”...en dokumentärroman där mångårig forskning om moderns liv bland svenskarna i Oregon och fragment från Harry Martinsons texter vävs samman till en berättelse om längtan, skuld, heder och en rad tragiska omständigheter. Romanen är ett försök att förstå hur en mor kunde lämna sina barn och hur hennes beslut kom att forma en hel familjs öde.”

Vidare skriver förlaget: ”I augusti 1922, efter två års luffarliv, umbäranden och kortare resor mellan europeiska hamnar, får han hyra på ett fartyg som äntligen tar honom till Amerika. Han vet att i Portland, långt borta i fjärran Oregon, driver hans mor en populär restaurang. Han har en adress. Det oskrivna telegram till henne, som han burit inom sig sedan barndomen, ska nu skickas.”

    Författaren Lars Nordström är väl bekant med Harry Martinson och hans produktion. Han har översatt en del av Martinsons dikter till engelska. Dessutom har han under många år bott i de trakter i USA dit Betty Olofsson flyttade. År 2008 besökte han Jämshög och höll föredrag om Harry Martinson och hans mor.

    Hösten 2015, efter 34 år i Oregon, flyttade Lars Nordström hem till Sverige för gott. Han bor nu på en liten gård i Kindsjön i norra Värmland.

    ”Telegrammet från New York” finns inte ännu till försäljning. Romanen kommer att presenteras på Författarmuseet i Jämshög den 24 augusti.