Kultur o Nöje

Filosofen Tännsjös självbiografi räcker gott

Kultur o Nöje Artikeln publicerades

Det finns självbiografier som blir kioskvältare och de finns de som inte blir det. ”Vänsterdocenten” blir det inte.

Vänsterdocenten

Författare: Torbjörn Tännsjö

Förlag: Fri Tanke

Det finns självbiografier som blir kioskvältare och de finns de som inte blir det. ”Vänsterdocenten” blir det inte. Stockholmsfilosofen Torbjörn Tännsjö tillhör skaran okända kändisar. Bland politiskt intresserade, filosofer och andra intellektuella är han stor, även om få – egentligen inte någon – är beredda att gå lika långt i de hedonistiska utilitaristiska slutsatserna som Tännsjö själv. I korthet kan denna moralfilosofiska ståndpunkt definieras som att den handling är rätt som leder till största möjliga (förväntade) lycka.

Nu har han skrivit den första delen av storyn om sitt liv. ”Vänsterdocenten” ger ett något splittrat intryck. I långa stycken är boken intressant, intellektuellt uppfriskande, läsvärd och inte minst ärlig. I andra delar är den tradig och ytlig. De filosofiska partierna i mittpartiet är understundom väl sega och försvaren av de politiska slutsatserna är förvånansvärt grunda. Annat är riktigt bra. Säga vad man vill om Torbjörn Tännsjö: feg och undanglidande har han aldrig varit. Han tvekar inte att tvåla till dem han ogillar, som har gjort orätt eller som helt enkelt är otillräckliga i tanken. Den kände filosofen Harald Ofstad, som i boken beskrivs som en småsint mobbare, är väl den som råkar mest illa ut, men det finns fler.

Tännsjö sticker ut hakan, står på sig och drar, som den gode utilitaristen han är, konsekvenserna av sin egen filosofi. Det finns inget egenvärde att vara överens eller hålla sig väl med världen. ”Vänsterdocenten” som självbiografi betraktad? Bra nog!