Kultur o Nöje

Elin Thornberg: ”Perfekt bot för alla oss som lider av akut Eurovisionabstinens”

Kultur o Nöje Artikeln publicerades

Eurovision song contest kanske är över för den här gången. Men Alexander Rybak motar abstinensen i stå - med en superviral variant på vinnarbidraget.

5. Konst i Blekinge-podden

Blekinge kanske ses i vissa kretsar som en vit fläck i konstsvängen. Men det är fel. Intresset, kunskapen och möjligheterna för konsten i Blekinge är gigantisk. Förra veckan kom det första avsnittet med Torun Ekstrand och Ola Hallqvist ut. Om ett tag är det jag som levererar ett avsnitt, då om enprocentregeln.

4. Teatern utmanar storstadsnorm (Turnéföreställning)

Visst förstod jag när vännen från vår mellanstora hemstad valde att flytta till den stora stan. Där möjligheterna fanns. Det är i alla fall vad många känner, att det inte går att stanna i hemstaden om man är homosexuell. Men varför är det egentligen så? Och är det helt fel? Riksteaterföreställningen ”Landet inuti” ställer frågan om inte lantlivet visst kan vara queer. Nästa vecka, strax innan Karlskrona Pride, kommer den till Karlskrona. Jag har höga förväntningar.

3. Katy Perry ft Migos - Bon Appétit (musikvideo)

  Det må vara lika galet och motbjudande som det är vackert och hypnotiserande, men ingen kan säga att Katy Perrys nysläppta video på låten "Bon Appétit” inte väcker känslor. I videon till synes tillagas Perry efter konstens alla regler som en riktig delikatess, och serveras sedan på en planka. En lite lagom oväntad twist kommer i slutet när det blir Katy Perry som... eller förresten, se den själva.

  En lite allvarligare tanke kring videon är att den faktiskt lyfter en viktigare fråga om hur kvinnor kan behandlas av framförallt män. Det vill säga som ett stycke kött.

  2. ”Flawed” (dystopisk ungdomsroman)

  Det är sällan jag lever mig in i en bok så mycket att jag blir illa till mods. Men här blev jag det. Cecelia Aherns roman följer en tjej som lever i ett samhälle där perfektionism eftersträvas och felaktigt beteende - hur litet det än kan tyckas vara - bestraffas med ett inbränt F i huden. Så pass välskriven att det inte känns som ännu en i raden av dystopiska ungdomsromaner. Så klart finns även en uppföljare.

  1. Alexander Rybak tolkar Portugals ESC-vinst (viralt youtubeklipp)

  Magiskt. Det är ordet jag väljer när jag ser Norges tidigare Eurovisionvinnare Alexander Rybaks variant på Salvador Sobrals ”Amar Pelos Dois”, Portugals vinnarlåt. Strax efter Eurovision song contests avslut i lördags släppte Rybak sin engelskspråkiga cover på youtube, och musikvideon sågs över 600 000 gånger redan samma dygn.

  Visst är jag ett fan av originalet, men Rybaks mjuka vackra stämma i kombination med fiolen höjer låten ytterligare ett snäpp. Perfekt botemedel för alla oss som lider av Eurovisionabstinens. Missa inte.