Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Tredje ståndpunkten - Artur Lundkvists udda hållning

René Vazques Díaz bok Oliktänkaren om vännen Artur Lundkvist, ger en skarp och intressant bild av en svensk intellektuell gigant som gick sin egen väg.
Nyheter • Publicerad 3 mars 2006

Artur Lundkvist står bland annat för det som kallas tredje ståndpunkten, en hållning som gav honom många fiender och skapade misstänksamhet fråalla håll.

Den tredje ståndpunkten debatterades framför allt under 1950-talet då Lundkvist betraktas som "halvkommunist" av Herbert Tingsten. Motsättningarna handlade om synen på USA:s roll i världen. Lundkvist kritiserade USA, en kritik som förebådade den proteststorm som kom under Vietnamnkrigets år.

Annons

Såg med egna ögon Artur Lundkvist köpte inte kommunismens argument, inte heller socialdemokratins hela koncept. Han förhöll sig hela tiden kritisk, reste runt i Latinamerika, Förenta Staterna, Afrika, Indien, Sovjet och Kina, och bildade sig en egen uppfattning.

Slutkapitlen i Díaz bok återger några av Lundkvist föredrag och artiklar. Här skriver Lundkvist om tredje ståndpunkten (SvD 9 december 1980):

"Fortfarande är jag emot den ena eller andra supermaktens dominans med åtföljande övergrepp och krigshot. Det gäller inte bara Sovjet, USA och på sistone Kina, utan också aggressiva stater, diktaturer och skendemokratier av olika slag, latinamerikanska, afrikanska, östasiastiska."

Vad råder han den enskilda människan till? Jo:

"Att man så långt möjligt håller huvudet kallt och inte identifierar sitt intresse med någon av de maktsträvande parternas, att man gör sitt bästa att komma underfund med de komplicerade förhållanden som ligger bakom slagorden, att man försöker stödja det bättre mot det sämre utan att tro på något enbart gott eller enbart ont."

Ingenstans förverkligad Är Artur Lundkvist socialist? Ja, men ämer är han de-

mokrat. Han skriver:

"För min del skulle jag gärna vilja hålla fast vid en idealistisk socialism som rätt balanserar mellan kollektiva krav och individuella, mellan rättvisa och frihet. Men jag kan ingenstans se en sådan socialism förverkligad, framför allt inte i kommunist-länderna med deras brutala tvångsmetoder, men heller inte inom en socialdemokrati som alltför mycket givit efter för antikulturell populism och massväldets vrångbilder av demokrati."

Díaz bok ger bakgrunden till Lundkvists ställningstagande.

Det René Vazques Díaz, svensk-kubansk författare, sedan 1974 bosatt i Malmö, skrivit är spännande och lättläst. Samtidigt som läsaren får veta mycket om Lundkvist ger boken också kuslig bild av ett Sverige som inte drar sig för att spionera på enskilda medborgare.

Annons

Diaz åskådliggör den intellektuellas roll i samhället, viktigt, inte minst i dag när höger-

krafter och vänsterkrafter åter polemiseras.

Jane Betts
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons