Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Nu ska Blekinges litteraturliv kartläggas

Hur mår litteraturen i Blekinge? Det ska kulturjournalisten Camilla Carnmo ta reda på i ett ambitiöst projekt beställt av Biblioteksutveckling Blekinge Kronoberg.
Publicerad 12 februari 2016
Camilla Carnmo ska kartlägga Blekinges och Kronobergs litteraturlandskap. Foto: Bo Åkesson
Camilla Carnmo ska kartlägga Blekinges och Kronobergs litteraturlandskap. Foto: Bo Åkesson

Det handlar alltså om en kartläggning för att få fram en bild av hur både Blekinges och Kronobergs litteraturlandskap mår.

– Går det att jobba som verksam författare, hur ser möjligheterna ut för att nå ut, exempelvis. Sen ska jag också göra en slags inventering och ta reda på hur många verksamma författare det egentligen finns i länen. Då kollar jag också hur många förlag, översättare och berättare som finns, säger Camilla Carnmo, som fått uppdraget av Biblioteksutveckling Blekinge Kronoberg.

Annons

Tanken är också att besöka biblioteken, författarsällskapen och berättarföreningar som finns här och var i båda länen. Allt för att ge en bred bild av hur litteraturlandskapet egentligen ser ut.

– Jag ska kartlägga läget ganska brett helt enkelt. Jag har börjat med att skicka ut enkäter till alla författare jag känner till, så nu sitter jag och försöker luska i adresser samtidigt som jag försöker komma i kontakt med fler som verkar i länen.

Till sin hjälp har hon författarförbunden, men har också helt enkelt sett till att vara synlig, bland annat under bokmässan i Kronoberg tidigare i år och på facebook. Dessutom har hon regionala ombud som finns i båda länen, men ser gärna att författare hör av sig direkt till henne.

Camilla Carnmo är också samordnare för Berättarkraft i Blekinge och Bromölla, som har expanderat ordentligt sedan det startade för två år sedan. Via berättarfestivalen har hon redan en inblick i hur det egentligen ser ut i Blekinge med författare.

– När jag jobbat med den har jag upptäckt hur mycket det finns här, jag menar, under bokmässan så är det ungefär 70 lokala författare som ska medverka bara där, och det är rätt många. Sen finns ju de litterära sällskapen och skrivarklubben, jag har inte verkat så länge för att upptäcka allt men det verkar finnas väldigt mycket.

Utredningen är efterfrågad i båda regionernas kulturplaner. Tanken är att den också ska vara framåtsyftande och ge förslag på hur man kan utveckla området i framtiden.

Vad skulle kunna vara ett sådant förbättringsförslag?

– Nu har jag lite bättre koll på Kronoberg och vet inte om det funkar bättre i Blekinge än där, men det skulle behövas mer av det där klassiska - mötesplatser - där de som är verksamma kan träffa varandra.

Uppdraget startade i januari i år, och ska presenteras för Biblioteksutveckling den 1 juni.

Elin Thornberg

Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons