GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Moviestar-Harpo har lurat döden

Han har sålt tjugo miljoner skivor och levererat superhiten Moviestar. Trots det är Jan "Harpo" Svensson, 55, mest glad för att han lever. Flera svåra olyckor har drabbat den svenske sångaren och travhästuppfödaren.
Nyheter • Publicerad 6 april 2005

På 1970-talet var Harpo vid sidan av Ted Gärdestad den kanske hetaste svenska popartisten. Låten Moviestar gjorde honom över en natt till en äkta svensk superstar. Mellan åren 1973-1979 rullade artistlokomotivet och hitmaskinen Harpo konstant.

-Jag reste mellan scenerna i Europa och de svenska folkparkerna oavbrutet under flera år. Det var hysteriskt, säger Harpo.

Efter turnÈn 1979 bestämde han sig självmant att dra sig undan.

Då hade han gjort åtta album på sju år.

-Jag var vad man i dag kallar utbränd. Jag behövde tänka på annat och ägna mig åt andra saker.

Popartisten - som redan hade ett känt intresse för travhästar - började i stället lägga kraften på hästuppfödning.

Det ledde i sin tur till den första av många svåra olyckor som genom åren drabbat den svenske popidolen.

Blind på ena ögat

1980 sparkades han av en häst och skadade sig så svårt att han blev blind på ena ögat. Olyckan tvingade Harpo till flera år av ofrivillig konvalescens.

-Jag förlorade luktsinnet samtidigt och i dag är jag mest glad över att se med ett öga och att fortfarande kunna stå på scen.

Det är inte svårt att tro honom. Få, om ens någon, svensk artist har varit lika otursdrabbad. Förutom hästolyckan har han blivit påkörd av en buss på Arlanda, fått en järnsexa i huvudet - och ett travprogram i ögat.

Bland annat.

Harpo har lurat döden fler än en gång.

-Det är egentligen märkligt att man fortfarande lever och finns, säger han.

I dagarna släpper han sitt comebackalbum Harpo 05 - den första Harposkivan sedan 1992.

Den här gången blev det en enkel svensk popskiva, inspelad tillsammans med musiker i studion precis som han gjorde under storhetstiden på 1970-talet.

-Jag har under de två senaste åren skrivit en del låtar på min akustiska gitarr som jag spelat in på en vanlig bandspelare. Så har jag alltid jobbat och för mig är det den arbetsmetod som fortfarande fungerar bäst.

Att Harpo skulle göra comeback av ekonomiska skäl är en invändning man tämligen enkelt kan avfärda.

Inga problem med ekonomin

Med 20 miljoner sålda skivor och flera framgångsrika travhästar i familjen behöver han aldrig oroa sig för pengar.

I dag lever han ett stillsamt liv tillsammans med 70 får och tolv travhästar på gården utanför Halmstad. Och bara ibland återvänder han till Stockholm. Dagens svenska stjärnor har han inte mycket till övers för.

-Det finns ju väldigt få som gör något eget. Egna låtar och med en personlig karaktär. Det är väl möjligen bara Lars Winnerbäck i så fall och så ett gäng duktiga svenska tjejer. Men hela Fame Factory-kulturen har dödat svenskt musikliv. Jag saknar tiden när det kom fram namn som Uggla, Lundell och Ledin.

Inte heller är han särskilt förtjust i schlagers.

Trots det står han på Schlagerbarens scen i Karlskrona nu på lördag.

-Ja, men det ska bli kul. Hela den här sing-back-prylen är ny för mig, så det blir en utmaning.

Martin Hult
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.