Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Mot strömmen

Benno och Make It Happen. Två skivbolag som vågar vara annorlunda. Espressos Christian Hylse lyssnar på två skivor som går emot trenderna...
Nyheter • Publicerad 31 augusti 2001

Benno och Make It Happen. Två skivbolag som vågar vara annorlunda. Espressos lyssnar på två skivor som går emot trenderna..

Make It Happen

Annons

All Songs Are Sad Songs

Betyg: 3

Benno Presents vol. 6 - Panorama

Benno

Betyg: 4

DE BRÄNDE SIG själva på bål. Någon gång under 2001 började luften gå ur gänget bakom fenomenet Benno. Som tidning hade de, enligt redaktör Stefan Zachrisson, sagt det mesta. Nu läggs allt utom skivförsäljningen på nätet ner. Under sex år hann de sända nätradio, göra fem tidningar, instifta Benno Awards och förbluffa det svenska kultur-etablissemanget. De ordnade konserter och klubbar och på www.benno.com diskuterade popintressade människor musik.

De avslutar med flaggan i topp. Sista helgen i juli ordnades en festival utanför Norrköping och nu släpps "Panaroma" som sätter fingrarna på ny, spännande svensk musik.

Denna gång läggs tyngdpunkten på elektronisk sådan. Band som Karin Dreijers The Knife, Fredrick Fleet (döpta efter mannen som upptäckte Titanics isberg) och Florian tillhör de mest minnesvärda akterna på denna skiva. Benno anklagades ofta för att vara tunnelseende. Något som gav dem styrka. De struntade i trender, traditioner och kommersiell radioidioti. Med ödmjuk ton berättade de om musik de älskade, och med skivorna som blandbandets substitut ledde de oss till musik svår att hitta på varuhus. Här finns gitarrgnagande band som Goblin Universe och By Coastal Cafe, flummiga konstrockare som Monster & Maskiner och Pallin. På "Panaroma" är attityd, framtid och elegans nummer ett.

DET LILLA SKIVBOLAGET Make It Happen gör med "All Songs Are Sad Songs" en lika hedersvärd insats. Om inte annat för 1) First Floor Power-Jonas soloproject Blood Music (han gör Daniel Johnstons "Held The Hand" med en stämma som spricker, gråter, andas och lever). 2) Paddington Distortion Combo som med elektronisk briljans gör modern punk för en generation som föddes efter det magiska året 1981 (Fad Gadget, OMD, Depeche Modes "Speak & Spell").

Att i samma andetag nämna kanadensiska The Magnetic Fields, engelska new romantics-luggarna Fosca och de finska electropop-hjältarna Op:l Bastards känns som mer än en parentes. Även utanför Sverige bubblar det i underjorden. Rockhistorien har skrivits av män med gitarrer och tjockt skägg. Det är dags att ändra på det. Upp till kamp - för en ny våg av ung och vacker popmusik. Resan börjar nu.

Christian Hylse
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons