Kultur & Nöje

”Mitt minsta problem är att hitta något att berätta”

Kultur & Nöje Artikeln publicerades

Död, hjältemod, fantasifulla drömdjur och ett gäng subtila - och helt oplanerade - kristna referenser är några av ingredienserna när Karlshamnssonen Ola Lindholm debuterar som barnboksförfattare.

– Så passande att du ringer just nu, jag sitter precis och skriver det näst sista kapitlet i uppföljaren. Andy håller på att dö, i nästa mening så dör han, säger Ola Lindholm när jag ringer upp honom.

Han sitter vid sitt skrivbord hemma i huset på Västkusten. För övrigt en plats som han tycker påminner starkt om uppväxten i Blekinge. Just nu är han mitt i skrivarprocessen för sin andra bok, den som ska ta vid där hans debutbok ”Odjuret vaknar” slutar.

Om hans huvudkaraktär, hjälten Andy, verkligen dör? Njae, allt är så klart inte riktigt så enkelt. Men dödens ständiga närvaro i böckerna är en viktig poäng för Ola Lindholm.

  – Det får man nog säga att det är, eftersom det är en väldigt stark drivkraft på något sätt. Att överleva eller att fundera kring döden och de som inte längre är kvar. I samma ålder som man läser mina böcker börjar de där tankarna. Så jag tycker att det är en spännande bas att skriva ifrån, säger han.

  Ola Lindholm är mest känd som före detta barnprogramledare i SVT, där han bland annat har jobbat med ”Myror i brallan” och ”Wild kids”. Han halkade bokstavligt talat in på den banan för nära på 20 år sedan, och kände, som han själv beskriver det, att han hade kommit helt rätt. Därför är hans bokskrivande också riktat till just barn.

  – Intresset att skriva har väl egentligen alltid funnits där. Men jag har inte haft förmågan personlighetsmässigt att skriva tidigare, för sånt tar tid. Jag har inte haft lugnet som krävs. Men jag har alltid vetat att förr eller senare skulle jag göra det, och det blev nu.

  Boken, som släpps den 15 mars, handlar om pojken Andy, vars föräldrar dör i en bilolycka. Hans fosterföräldrar är bara ute efter pengarna som de får för att ta hand om den föräldralöse pojken, så Andy rymmer hemifrån. Så här långt påminner boken lite om Rasmus på luffen, förutom att Andy inte träffar på en snäll luffare. Istället hittar familjen Angel honom, som tar med honom till sin hemliga ö där de förvarar drömdjur, en slags varelser skapade i barns drömmar.

  – Jag fick välja en av alla tusentals historier som ramlar runt i mitt huvud. Mitt minsta problem här i livet är att komma på något att berätta. Men jag tyckte att det fanns något roligt i det här och tanken att skriva om drömdjur, starka känslor och en förlorad värld var precis det jag ville göra. Och skulle jag ändå skriva något så kunde det lika bra bli något stort.

  Men det finns också en mörkare historia. Familjen Angel berättar för Andy om att barn även kan drömma fram farliga drömdjur om de är rädda eller mår dåligt. De här djuren måste hållas inlåsta, eftersom de annars skulle sätta skräck i världen. Men det hemskaste av dem alla har just vaknat upp och är på fri fot. Och Andy är den enda som kan stoppa det.

  – Den viktigaste delen i boken är att det handlar om en pojke som är jäkligt tilltufsad, han mår fruktansvärt dåligt och blir behandlad väldigt illa. Och vad riskerar att hända med ett barn som råkar så illa ut som Andy gör? Jo, ångest, ilska och ondska. Så det här monstret är för mig en manifestation av Andys alla dåliga sidor. Och det enda sättet att liksom ta sig vidare i livet är att våga möta sina egna demoner, även om man kan få god hjälp av människor omkring sig. Så på det sättet går det att läsa mellan raderna också.

  Identifierar du dig med Andy på något sätt?

  – Nej, det gör jag inte. Men jag garvar lite åt de kristna referenserna i boken, det handlar om en pojke som ska rädda världen och ta all ondska på sina axlar. Och familjen heter ju Angel. I nästa bok kommer de att ta sig ifrån ön i ett jättestort skepp med alla djuren på, som i Noaks ark. Men det är inte som att man ska upptäcka det.

  När det gäller naturbeskrivningar tror Ola att han är färgad av uppväxten i Karlshamn. Den hemliga öns natur kan mycket väl ha hämtats direkt därifrån, menar han.

  – När man är uppvuxen i Sveriges trädgård så har man en ganska klar bild av fantastiska skogar, fantastiska ängar och fantastiskt hav. Så det är klart, det är min uppväxt och den har satt en slags naturkänsla i min kropp. Så det kan jag svara ja på utan att darra på manschetten. Sen kanske jag inte har tänkt bokskogen på Stärnö när jag har skrivit, men det rinner i mina ådror, säger han.

  Budskapet i boken skulle kunna härledas till det klassiska ordspråket "Inget ont som inte har något gott med sig".

  – Det är ofta så i livet att inget ont som inte har något gott med sig. Man drabbas av en slags olycka i livet men sen när man tagit sig igenom det visar det sig att det har stärkt ens person och liv och ens förmåga att leva livet på ett bättre sätt än innan.

  2011 dömdes Ola Lindholm för narkotikabrott, efter att ha blivit påkommen med narkotika i kroppen vid Råsunda. Domen innebar att Ola Lindholm fick lämna samtliga av sina jobb och han har inte jobbat som programledare sedan dess. Jag undrar om boken är ett resultat av ordspråket - och är det goda som kommit ur hans historia.

  – Alltså, det är väldigt svårt att spekulera i, men när jag pratar om saker som hänt mig så pratar jag inte om det, utan om riktiga saker, människor som gått bort, barn man inte har fått och sådana där saker. Som har med livet på riktigt att göra och som för en in på nya vägar och ger en ett nytt djup i livet, säger han.

  I framtiden ska det bli minst en bok till, utöver uppföljaren till ”Odjuret vaknar”. Oavsett hur det går med författarskapet har Ola Lindholm ingen längtan tillbaka till tv-rutan.

  – Jag har varken behov eller strävan efter att vara programledare igen. Om det skulle dyka upp något så kanske jag inte skulle säga nej, men det är ingenting jag letar efter. Jag är så oerhört nöjd med att få sitta här bakom mitt skrivbord, säger han glatt.

  Fakta

  Ola Lindholm

  Från: Karlshamn. Bor numera på Västkusten.

  Känd för: Jobbade som barnprogramledare på SVT i många år, bland annat i ”Myror i Brallan” och ”Wild kids”. Var även chefredaktör för tidningen ”Kamratposten” 2006-2011 och textförfattare till Sean Banans Melodifestivalsbidrag ”Copacabanana” 2013.

  Aktuell: Med boken ”Odjuret vaknar”, som släpps den 15 mars. BLT recenserar boken den 19 mars.

  Framtiden: Ola Lindholm skriver just nu på uppföljaren till ”Odjuret vaknar”, som ska släppas i tid till bokmässan i september. Även en tredje bok planeras utanför Odjuret-serien.

  Dessutom lovar Ola fler samarbeten med Sean Banan.

  – Det kommer bli mer Sean Banan, om det blir i Melodifestivalen kan jag inte svara på men vi har något annat på gång, som jag inte kan avslöja. Men det blir spännande och stort!

  Visa mer...